Verbinden toverwoord in voorbereiding en viering 75 jaar Vrijheid

Algemeen
Het pand in de Peperstraat, van voorheen apotheek Jurgens, in een eerder stadium van de gebroeders Looijers, diende als onderduikadres.
Het pand in de Peperstraat, van voorheen apotheek Jurgens, in een eerder stadium van de gebroeders Looijers, diende als onderduikadres. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Maandagmiddag werd in theater De Purmaryn een inspiratiesessie gehouden naar aanleiding van de viering van 75 jaar vrijheid in Purmerend, in 2020. Rond de 140 vertegenwoordigers van gemeente, organisaties, verenigingen en ondernemers waren in de kleine zaal getuige van de beginnende plannen van het platform 'Purmerend 75 jaar Vrijheid'. Met burgemeester Don Bijl als enthousiaste aanjager kan nu al gesteld worden dat Purmerend/Beemster van april tot en met oktober volgend jaar te maken krijgt met een fantastisch programma. En dat terwijl de aanwezigen opgeroepen werden om vooral mee te doen of aan te haken. Er komt dus nog veel meer. Een tipje van de sluier:

Fantastische opkomst

"Deze grote opkomst is fantastisch", opende Don Bijl de bijeenkomst. "Het geeft aan dat jullie er actief mee aan de slag willen. En dat is juist wat we graag willen, de viering van 75 jaar vrijheid in een breder verband trekken. Jong en oud moet betrokken worden. Natuurlijk kijken we terug op een duistere periode, maar belangrijker is om naar de toekomst te kijken. Wij, als gemeente Purmerend, zullen zeker steun geven. Niet alleen qua administratie en faciliteiten, maar we willen ook graag kijken of we financiële steun kunnen bieden", aldus Bijl.

Platformdeelnemers

Het 4/5 mei Comité, Gemeente Purmerend, Purmerends Museum, de ondernemers, Piet Hein Debets, het onderwijs, de Sportraad Purmerend, Stadspromotie en buurman Beemster. Allen spelen een grote rol in het platform '75 jaar Vrijheid'. De bijeenkomst was bedoeld om meer organisaties, instellingen, groepen en individuen met goede ideeën en plannen te enthousiasmeren aan te haken.

Initiatieven

Evenementencoördinator Sanne Konijn van de Gemeente Purmerend kon meedelen dat een deel van de viering al vast staat. Zo wordt op 27 januari 2020 aangehaakt bij het landelijke initiatief 'Lichtmonument' en worden hoogstwaarschijnlijk de vrijheidsmaaltijden herhaald. Dick Blokker, voorzitter van het 4/5 mei Comité kon vertellen dat op 5 of 6 mei volgend jaar een gigantische stoet van 80 militaire voertuigen een 75 kilometer lange toertocht maken door Waterland, Edam-Volendam, Beemster en eindigend op de Purmerendse Koemarkt. In zijn tweede hoedanigheid, als voorzitter van Het Gilde Purmerend, meldde Blokker over de vergaande plannen om een wandeling langs oorlogsmonumenten te organiseren. Daarnaast komt er een boekje met als titel 'Van het ene onderduikadres naar...' Verantwoordelijk hiervoor worden Jaap Haag, het Purmerends Museum en het Waterlands Archief. Het is de bedoeling dat dit aan leerlingen van de lagere scholen beschikbaar wordt gesteld.

Rina van Rooij, voorzitter van het Purmerends Museum, wist te vertellen dat er aandacht komt voor de 'vergeten oorlog', die in Nederlands Indië. En dat Reuring, De Purmaryn, De Verbeelding, Vereniging Historisch Purmerend en Het Palet allemaal hebben aangegeven volop bezig te zijn met initiatieven om aan te haken. Een van de voorbeelden is de vertoning van de toneelbewerking van de film 'De Aanslag' en mogelijk dat Peter Faber wordt ingevlogen om zijn vertellingen te doen.

Bevrijdingspop

Patrick Kraakman, sinds jaren organisator van Bevrijdingspop, meldde dat de editie 2020 beduidend groter wordt dan de voorgaande jaren. "We kijken vooral naar de toekomst en hoe kan dat beter aan de hand van muziek", verklapte Kraakman zonder verdere invullingen te doen.

Ook Beemster haakt aan. Vincent Falger, van Historisch Genootschap Beemster, vertelde dat in de nu nog buurgemeente van Purmerend, wordt gedacht een fietsroute langs herinneringsplekken in de Beemster. En die zijn er legio, zeker gezien het feit dat er in de oorlog nogal wat vliegtuigen in de polder zijn gecrasht.

Vanuit de zaal

Leuk was dat vanuit de zaal tal van vingers opgingen van betrokkenen die ook hun deel wilden leveren. Zoals het onderwijs, de Folklore Dansgroep Purmerend en het koor Guantanamo. Dit koor bestaat - o toeval- in 2020 75 jaar en wil graag een aandeel leveren in de festiviteiten.

Meer nieuws leest u aanstaande donderdag in het Purmerends Nieuwsblad.