Onderzoek naar locaties parkeergarages - Dreigend tekort aan parkeerplaatsen, maar wethouder wil doorpakken

Nieuws
De twee bovenste parkeerdekken van ‘t Lammetje zijn al geruime tijd afgesloten. De wethouder (inzet) verwacht dat ze in januari 2019 worden ontmanteld. (Foto: Rodi Media/JB)
De twee bovenste parkeerdekken van ‘t Lammetje zijn al geruime tijd afgesloten. De wethouder (inzet) verwacht dat ze in januari 2019 worden ontmanteld. (Foto: Rodi Media/JB) rodi.nl

door John Bontje
PURMEREND - “Het bouwen van veel woningen, ook in de binnenstad, betekent dat dit in eerste instantie ten koste gaat van parkeerplaatsen. Maar ik wil in rap tempo door om een zo kort mogelijke overloop te realiseren”.
Dat zegt Eveline Tijmstra, wethouder van onder meer verkeer en vervoer en stadsontwikkeling binnenstad/centrum. Ze reageert op de uitkomst van de stemming tijdens de laatste raadsvergadering. Hierin is met ruime meerderheid (30 voor en 6 tegen) ingestemd met een aantal parkeermaatregelen die onderdeel gaan vormen van het Verkeersplan Purmerend 2040.

Claxonate niet vol
Tijmstra wil eerst in kaart hebben hoeveel parkeerplaatsen er momenteel in/rond de binnenstad zijn en hoeveel er bij moeten. Daarbij weet ze dat de parkeergarage Claxonate, in het verlengde van de Westerstraat, zelfs op de ultieme piekmomenten nog lang niet vol staat. “We willen vol inzetten op het optimaliseren van het huidige aanbod. En met de huidige situatie in Claxonate kunnen we iets ondervangen”.
‘t Lammetje ontmanteld
Aangezien de houdbaarheid van ‘t Lammetje, op de Schapenmarkt, ver over de datum is, worden de bovenste twee dekken per januari 2019 definitief ontmanteld. Parkeren op het maaiveld daar blijft dan mogelijk. Dat is voorzichtig goed nieuws voor degenen die daar normaal gesproken parkeren, namelijk de bezoekers van de binnenstad. De zogeheten langparkeerders, volgens Tijmstra een grote groep, parkeert de auto voornamelijk in de omgeving van het stadhuis. “Ze kopen daar voor twee euro een dagkaart”.
Tekort 200 plekken
De wethouder heeft voorgerekend dat per 1 januari 2020 een tekort van 200 parkeerplaatsen ontstaat. Om die reden wordt op korte termijn een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de bouw van een parkeergarage op de locatie Schapenmarkt en nabij het stadhuis. Ten aanzien van de laatste locatie zal dat gaan om drie varianten: bovengronds aan de voorzijde van het stadhuis, halfverdiept eveneens aan de voorkant en - op initiatief van Leefbaar Purmerend en daarna op voorstel van de Raad - een ondergrondse variant.
Schapenmarkt
Met stip op de eerste plaats van de wethouder staat de ontwikkeling van de Schapenmarkt. “Daar is me echt alles aan gelegen. Daarnaast, maar dat plan is al in gang gezet, wordt ook nog gekeken naar een 24-uurs openstelling van Claxonate, komt het parkeer verwijzingssysteem eraan en wordt er gekeken naar een betere bereikbaarheid van de QPark-garage van het Eggert Centrum”, aldus Eveline Tijmstra.
Alternatief vervoer
Er komt geen haalbaarheidsonderzoek naar een parkeergarage op de locaties Brantjesoever en de Vijfhoek. Daarnaast komen er maatregelen om het huidige parkeeraanbod te verbeteren. Zo worden vergunningparkeerplaatsen omgezet naar betaalde parkeerplaatsen. Ook worden het parkeertarief en de leges voor parkeervergunningen aangepast en de parkeerregulering en de nulvergunningenregeling uitgebreid. Het alternatieve vervoer naar de binnenstad, zoals openbaar vervoer en de fiets, wordt aantrekkelijker gemaakt.
Ze verwacht in het eerste kwartaal van 2019 de eerste onderzoeksresultaten op tafel te hebben. “Daarna is het doorpakken en vooral in sneltempo verder gaan”.

De twee bovenste parkeerdekken van ‘t Lammetje zijn al geruime tijd afgesloten. De wethouder (inzet) verwacht dat ze in januari 2019 worden ontmanteld. (Foto: Rodi Media/JB)