'Flamenco fantastisch instrument om iedereen in beweging te krijgen' - Theatergroep Flexibel op podium met Lucia M

Nieuws
Een aantal acteurs van Flexibel oefenen de flamenco.  (Foto: Han Giskes)
Een aantal acteurs van Flexibel oefenen de flamenco. (Foto: Han Giskes) rodi.nl

Door Shelley Zuizewind
PURMEREND - De acteurs van theatergroep Flexibel zijn razend enthousiast over hun toekomstige flamenco-show van José Galán die 24 januari 2019 op het programma staat in Theater de Purmaryn. "Er wordt nu al met hart en ziel geoefend",aldus Jantine Geels, projectleider bij Cultuurhuis Wherelant. De Nederlandse Flamenco Biënnale - 18 januari tot en met 10 februari 2019 - organiseert deze editie een speciaal inclusieprogramma. Dit programma omvat behalve een voorstelling van van Compañía José Galán een intensief voorbereidingstraject in samenwerking met Theatergroep Flexibel van Cultuurhuis Wherelant Purmerend & het Lucia Marthas Institute of Performing Arts.

"Laat zien wat je kunt", is het devies van danser en choreograaf José Galán (Sevilla, 1980). Voor hem is flamenco een fantastisch instrument om iedereen in beweging te krijgen. Na een carrière als danser richtte Galán zijn eigen gezelschap op om de kunstvorm toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Passie
Theatergroep Flexibel, bestaande uit acteurs met een verstandelijke beperking van Cultuurhuis Wherelant, kreeg in het kader van de Biënnale de mogelijkheid om te oefenen met de flamenco. De gehele groep kreeg vijf flamenco-lessen van Carmen Buitenhuis in samenwerking met Henriette ter Riet en Laura Schrijer in het voortraject. Na deze lessen vond er zondag 9 december een auditie plaats waar twaalf acteurs van Theatergroep Flexibel te horen kregen dat zij, samen met Lucia Marthas' dansdocenten i.o., mogen oefenen voor de grote voorstelling. Jantine Geels: "De acteurs dansen allemaal met zoveel passie! Flamenco moet je voelen in je lichaam en vanuit je hart beoefenen. Het is mooi om te zien dat sommige deelnemers er helemaal in op gaan. En dat is nu precies de bedoeling bij de flamenco! Een van de ouders van een acteur sprak mij aan en vertelde dat hij sinds hij bezig is met flamenco-dansen een blijer mens is en weer nieuwe energie heeft gekregen. Dat is toch prachtig!"
Tapas en Theater
Twaalf dansers van theatergroep Flexibel mogen laten zien wat zij in huis hebben op het podium. De andere acteurs krijgen een rol als publieksacteur of gastvrouw. Zij nemen deel aan 'Tapas en Theater'. Dit betekent dat zij voordat de voorstelling begint lekker tapas gaan eten bij Brownies en Downies en vervolgens gaan genieten van de voorstelling of optreden als gastvrouw/heer. "Zo wordt iedereen er toch bij betrokken!", aldus Geels.
Naar de voorstelling
Momenteel wordt er intensief gewerkt aan het Flamenco Inclusivo NL project in de studio van Lucia Marthas in Amsterdam. De Flexibellers hebben de choreograaf-danser José Galán ontmoet en zijn voortvarend aan het repeteren met waaiers, doekjes en handenklappen onder zijn bezielende leiding.
Zien wat Theatergroep Flexibel voor iedereen in petto heeft in de Purmaryn? Kaarten zijn vanaf € 15,00 te koop via www.purmaryn.nl. Daarna gaat de groep op tournee met een laatste optreden met alle Flexibellers op 3 februari 2019 vanaf 15.15 uur in het Bimhuis Amsterdam onder de noemer Nederflamenco Matinee.