Wouter Knook en zijn zus Merel, nog een kort poosje samen in de zaak voor ze beiden een andere richting uit gaan.
Wouter Knook en zijn zus Merel, nog een kort poosje samen in de zaak voor ze beiden een andere richting uit gaan. (Foto: RodiMedia/NV)

Iterson Sport sluit na 50 jaar de deuren

  Bedrijf in Beeld

PURMEREND – De sportwinkel Iterson Sport bepaalde twintig jaar lang het beeld op de kop van de Koemarkt. Daarvoor huisde de zaak in winkelcentrum Makado in de Wheermolen, nadat de overstap was gemaakt uit Amsterdam. De winkel is vijftig jaar oud in december, maar per 1 februari volgend jaar sluiten de deuren. Een moeilijke en pijnlijke keuze, maar onvermijdelijk, zo legt Wouter Knook, zoon van de oprichter en sinds 2012 eigenaar, uit.

"Deze locatie is voor ons te kostbaar geworden", zegt Wouter. "De omzet loopt al een poosje terug door verschillende factoren waar we weinig of geen grip op hebben. Internet speelt een rol natuurlijk, maar ook het beleid van onze leveranciers waardoor we steeds vaker nee moesten verkopen. Daarnaast werkt ook het parkeerbeleid in Purmerend niet mee. Wij zijn niet de enige die het niet meer rond kan krijgen. In deze branche ken ik verschillende bedrijven die al decennia bestaan maar nu de deuren moeten sluiten. Dat houdt je als ondernemer ook een spiegel voor: waar staan we over vijf jaar? Het wordt alleen maar moeilijker. Oorspronkelijk waren we van plan te verhuizen en op een andere locatie verder te gaan. Sinds begin dit jaar zijn we daarom bezig geweest om dit pand te verkopen maar dat bleek erg lastig."

Verkocht

Niet dat Wouter er zelf niet alles aan heeft gedaan. Hij schreef hoogstpersoonlijk grote ketenbedrijven aan, van McDonald's tot Loetje, en nam contact op met een horecamakelaar in Amsterdam. Alles was tevergeefs. Onlangs is wel de benedenverdieping van het pand verkocht en de familie beraadt zich nog over wat ze met de bovenverdieping gaat doen. "Maar de verhuizing is inmiddels geen optie meer, er zit niets anders op dan te sluiten."

Sportverenigingen

Zijn vaste klanten heeft Wouter inmiddels op de hoogte gebracht en de vele sportverenigingen die bij hem kwamen voor tenues en andere sportbenodigdheden heeft hij ingelicht. "Deze zijn nu nog verkrijgbaar bij Iterson Sport, maar zij zijn op zoek naar andere opties. Dit zou Sport2000 kunnen worden, maar dat is afhankelijk of beide partijen er met elkaar uit gaan komen. Dit zal dan waarschijnlijk via de vereniging gecommuniceerd gaan worden aan de leden."

Opheffingsuitverkoop

Op 20 november startte de opheffingsuitverkoop. Op 1 februari is het over. Voor Wouter is het moeilijk: afscheid nemen van een pad dat hij doelbewust heeft gekozen voor zijn toekomst toen hij in 1999 in de zaak kwam. Hij groeide er letterlijk op, zijn wieg stond achterin de winkel. "Ik ben er nu nog vrij nuchter onder, maar ik denk wanneer ik straks de deur voor de laatste keer dicht trek, dat ik wel een traantje zal laten."

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten