Grondontwikkeling Nederland blijft zichzelf vernieuwen

Partnerbijdrage

REGIO - Grondontwikkeling Nederland is een vastgoedonderneming uit Alkmaar, gevestigd aan de Robijnstraat. Het is betrokken bij projectontwikkelingen in onder meer Amstelveen, Terneuzen en Almere. Daar verkoopt het particuliere investeerders een onverdeeld aandeel in de potentiëlebouw locaties. Met dat kapitaal werkt het vervolgens aan de realisatie van de projecten.

Jarenlang was dit de beproefde en in de vastgoedbranche unieke werkwijze van Grondontwikkeling Nederland. Voor een nieuw project in de Beemster pakt Grondontwikkeling Nederland het daarentegen anders aan. Met zusteronderneming Buro Vastgoed Nederland verkoopt het obligaties. Zo wordt met Obligatie Hotel Brasa de transformatie van een monumentaal herenhuis naar hotel bekostigd.

Projectontwikkeling Nieuwe Stijl
Grondontwikkeling Nederland werd in 2011 opgericht door Shandar Kooij, tot op de dag van vandaag directeur en eigenaar van de onderneming. Kooij had bij een voormalig werkgever ervaring opgedaan met de traditionele manier van grondhandel. Traditioneel betekent in dit geval dat grondhandelarenlandbouwgrond opkopen, opknippen en als potentiële bouwgrond aan particulieren doorverkopen. Of er daarna op wordt gebouwd, is nog maar de vraag. De grondhandelaar doet er in ieder geval niets aan, terwijl de grond versnipperd raakt.

Daarom koos Shandar Kooij met zijn onderneming voor een andere weg. Grondontwikkeling Nederland knipt de grond niet op, maar verkoopt een onverdeeld aandeel. Daardoor kunnen particulieren investeren in grond, maar blijft de controle over het ontwikkelingsproces in handen van Grondontwikkeling Nederland, dat als hun vertegenwoordiger optreedt. Grondontwikkeling Nederland gebruikt de opbrengsten bovendien om plannen voor de grond te ontwikkelen en betrokken partijen van de haalbaarheid te overtuigen.

Obligaties en transformaties
Met de nieuwe aanpak van Grondontwikkeling Nederland – die overigens niet als vervanging van maar als aanvulling op de ‘oude’ werkwijze geldt – verwacht het ook optimaal rendement te creëren op bestaand vastgoed. Door bijvoorbeeld in de Beemster de transformatie van herenhuis naar hotel mogelijk te maken, inclusief uitbreiding van de huidige restaurantfunctie, speelt Grondontwikkeling Nederland met Obligatie Hotel Brasa in op de sterk gestegen vraag naar hotelkamers in de omgeving van Amsterdam. Dat betekent bovendien zowel financieel rendement voor investeerders, als maatschappelijk rendement voor de regio.