Familieleed voorkomen én geld besparen door inschakeling van de erfeniscoach

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: willibrord)

PURMEREND - "In mijn praktijk als familierechtadviseur/erfeniscoach kom ik veelal in aanraking met erfrechtzaken nadat iemand is overleden. Een overlijden waardoor de emoties op scherp staan. En de afwikkeling van de nalatenschap kan ontsporen als de verdeling van de nalatenschap anders blijkt te zijn dan verwacht. Als erfeniscoach sta ik een familie bij om de afwikkeling van de nalatenschap in goede banen leiden. Met ruimte voor de emoties die er zijn, maar ook door dezelfde informatie aan alle betrokkenen te geven, mogelijkheden/oplossingen voor te stellen en vooral betrokken, maar ook zakelijk te blijven. Waardoor na afloop iedereen een luisterend oor heeft gekregen, tevreden is met het pad en het resultaat van de erfenisafwikkeling en een gang naar de rechter wordt voorkomen", laat Rachel Hayhoe van Hayhoe Familierechtadvies weten.

Samenwoners en het erfrecht
Het merendeel van de stellen in Nederland gaat ervan uit dat de wet de verdeling van hun erfenis goed regelt. Dat dit anders uitpakt kan Esther helaas beamen. Haar partner Joris, met wie zij samenwoonde in hun koopwoning, overleed plotseling door een auto ongeluk. Nu is zij in een strijd verwikkeld met de ouders en broer van Joris, zijn erfgenamen, over de woning. Want volgens de wet is Esther als samenwoner geen erfgenaam van Joris. Esther en Joris dachten dat ze via een levensverzekering geregeld hadden dat de woning vrij van hypotheek zou zijn als één van hen beiden zou overlijden, zodat de ander in de woning kon blijven wonen. Maar zij hadden dus nog iets meer moeten regelen. Het opstellen van een testament en/of een samenlevingsovereenkomst had Esther de emotionele stress over en het mogelijke verlies van haar huis kunnen voorkomen.

Gehuwden en het erfrecht
Ook bij gehuwden/geregistreerd partners kan een situatie complexer zijn dan u denkt. Het wettelijk erfrecht zorgt er in de basis voor dat de langstlevende "goed verzorgd" achterblijft omdat hij/zij alle bezittingen erft en de kinderen een niet opeisbare vordering krijgen. Maar u moet als langstlevende mogelijk wel - afhankelijk van de waarde van uw bezittingen - meteen erfbelasting over de vorderingen van de kinderen betalen. In een testament kunt u de verdeling anders maken waardoor erfbelasting kan worden bespaard of kan worden uitgesteld tot de langstlevende overlijdt.

Samengesteld gezin
En wat als sprake is van een samengesteld gezin? Paul, weduwnaar, gaat samenwonen in zijn huis met de gescheiden Patricia. Beiden hebben volwassen kinderen uit eerdere relatie. Patricia wil haar spaargeld gebruiken om de hypotheek van Paul af te lossen, zodat zij minder maandlasten hebben. Regelen zij niets, zijn hun eigen kinderen hun erfgenamen. En staat Patricia op straat als Paul overlijdt. En waar haalt Paul het geld vandaan om de kinderen van Patricia terug te betalen als zij overlijdt?

Leed voorkomen door advies
Rachel: "In mijn praktijk als familierechtadviseur en erfeniscoach nemen mensen gelukkig ook contact met mij op voor advies voordat een situatie zich mogelijk voordoet. Bijvoorbeeld voor ze gaan samenwonen, trouwen of scheiden, als ze willen weten of een 'tweetrapstestament' of 'opvullegaat' iets voor ze kan zijn, of ze een kind kunnen onterven, als ze geen contact meer hebben met een kind of als sprake is van een eerder overleden partner en/of een stiefgezinsituatie. Zodat ik hen kan informeren en adviseren bij de te treffen regelingen die passen bij hun persoonlijke keuzes en vermogen. Zodat ik niet hoef op te treden als erfeniscoach na hun overlijden. En als dat toch nodig is omdat er flinke emoties en teleurstellingen worden verwacht, kan ik tot execteur worden benoemd in de testamenten van mijn cliënten.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op
"Ik kan me voorstellen dat u ook vragen heeft over uw toekomstige erfenis, of over een erfenis die al opengevallen is. Vragen die regelmatig opkomen en die u terzijde legt omdat u het de tijd er nog niet voor vindt om daar concreet iets mee te doen. Of het komt te dichtbij en u weet niet bij wie u moet zijn voor advies. Zoeken op internet en juist uw situatie niet beschreven vinden. Misschien is dan nu het moment daar om gewoon, vrijblijvend en zonder kosten, telefonisch contact met mij op te nemen om uw situatie en wensen te bespreken en te ervaren of en wat ik voor u in dit proces kan betekenen. Een eventueel vervolggesprek kan plaatsvinden via (video of Whatsapp) bellen en misschien straks ook weer aan mijn spreekkamertafel of aan uw keukentafel. Ik kijk uit naar uw telefoontje!", sluit Rachel af.

www.hayhoefamilierechtadvies.nl
rachel@hayhoefamilierechtadvies.nl
tel. 0299 - 47 33 96 / 06 - 41 05 16 03