Duizenden alstroemerias bloeien in de Beemster

Partnerbijdrage
Afbeelding
Kees en Siem jr. Knol. (Foto: Han Giskes)

BEEMSTER – De uitbundige en kleurige alstroemerias zijn populaire bloemen. Siem Knol uit Zuidoostbeemster weet daar alles van. Op de kwekerij, die hij runt met zijn vrouw Toos, zoons Siem jr. en Kees, en compagnon Rene Feld, heeft hij er 2 hectare van staan in de kassen. Zes soorten, een kleur voor elk seizoen, in sprekende namen als Dancing Queen of Gigi Cream. “In de jaren ’90 besloten we ons volledig te concentreren op de alstroemeria”, vertelt hij. En dat loonde.

In 1985 kwam Siem samen met zijn broer vanuit Westfriesland naar de Beemster om een kwekerij te starten met verschillende soorten bloemen. “We zijn in 1993 uit elkaar gegaan. Mijn broer wilde een kwekerij met meerdere soorten maar ik wilde juist graag specialiseren in de alstroemerias. Dus ik ben verder gegaan in de Beemster, samen met mijn bedrijfsleider/compagnon. Inmiddels werken ook twee zoons van mij in de zaak. Zij gaan het bedrijf voortzetten, dus Toos en ik kunnen nu een stapje terug doen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Student Ramon Kea vult de dozen. (Foto: Han Giskes)

Specialisatie op één teelt

Over het belang van specialisatie op één teelt is hij duidelijk. “Je kunt efficiënter werken en een beter rendement halen. Onze bloemen moeten bijvoorbeeld worden gekoeld in de grond. Daartoe liggen er overal slangen in de grond waar constant water doorheen wordt gepompt. Wanneer je andere soorten erbij kweekt die deze koeling niet nodig hebben, dan heb je niets meer aan dat systeem.”

Door het kweken van meerdere soorten alstroemerias kan Siem Knol ook goed inspelen op de marktvraag en in elk seizoen de juiste kleur aanbieden voor de juiste prijs. “Het is een vaste plant die 6, 7 jaar mee gaat, en elke plant levert in de periode gemiddeld tussen de 1200 en 1500 takken”, vertelt hij. “We hebben zes soorten: oranje, rode, roze, wit, paars en zalm. In het voorjaar wil men liever lichte kleuren, in de herfst oranje en zalm en met kerst weer de rode. Wij oogsten het hele jaar door alle kleuren, maar je merkt wel aan de prijs welke op dat moment populair is.”

Focus op duurzaam

De kwekerij is uiterst modern en efficiënt uitgerust waarbij de processen computergestuurd verlopen. Bovendien ligt de focus op duurzaamheid. Siem: “We werken met WKK, warmekracht koppeling, waarmee niet alleen warmte maar ook stroom wordt opgewekt. “Daarnaast werken we voor 90 procent met biologische bestrijdingsmiddelen. We gebruiken bijvoorbeeld kleine oranje wurmpjes tegen de luizen. Die zie je echt achter de luizen aan gaan onder microscoop. Maar je moet er wel bovenop zitten. Als je te laat start met de bestrijding en er al teveel luizen zijn dan werkt het niet. Dus het blijft altijd de vraag; wanneer grijp je in? Ons andere bestrijdingsmiddel is gemaakt van de Neemboom, dat is ook puur plantaardig. Zo gaat de natuur zijn eigen gang.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Eef Wolf sorteert de bloemen. (Foto: Han Giskes)

En het mag wel efficiënt en computergestuurd zijn allemaal, op maandag en zaterdag zijn er toch nog de ouderwetse plukdagen. Waar de vaste krachten, geholpen door scholieren en studenten, karrenvrachten vol bloemen verzamelen. Die daarna hun weg vinden in heel Nederland, delen van Europa, maar ook ver daarbuiten. En, vanzelfsprekend, voor de lokale liefhebbers, wachten in de bloemenstal voor de deur…

Adres:

Alstroemeriakwekerij Knol-Jong

Nekkerweg 64

1461 LE Zuidoostbeemster

https://www.siemknol.nl/