Achterstand?

Column
Afbeelding
Columnist Linda de Groot. (Foto: Sandrinos Fotografie)

Terwijl ik veel geluiden om me heen hoor over de achterstanden die onze kinderen aan het opbouwen zijn en een overheid die daarin gaat investeren, hoor ik aan de andere kant leraren verkondigen dat kinderen niet kúnnen achterlopen en dat alles weer wordt ingehaald zodra ze weer naar school kunnen.

Over hoe groot de achterstand is en of die ooit nog kan worden ingehaald, zijn de meningen verdeeld. Ik weet zelf ook niet hoe het precies zit. Wat ik wel weet, is dat het belangrijk is om te zorgen dat je kind lekker in zijn vel blijft zitten in deze rare tijden. En dat ga je niet voor elkaar krijgen door het in hun bijzijn te hebben over hoe groot de mogelijke achterstand is die ze oplopen of door de stress te verhogen door ze continue achter hun broek aan te zitten om hun huiswerk te maken.

Ze hebben ons niet nodig om ze te voeden met onzekerheden

Door dat te doen versterk je het gevoel dat ze falen, dat ze het niet goed of het niet goed genoeg doen. Dat zij niet goed genoeg zíjn. En juist in deze bizarre tijden hebben kinderen ons helemaal niet nodig om hun hoofden te vullen met dat soort gedachten, dat kunnen ze prima zelf.

Wat we wél kunnen doen, is ze helpen met hun zelfvertrouwen. Ze juist in deze rare tijden sterken in de dingen die goed gaan, in waar we trots op hen zijn en dat we vertrouwen hebben in dat ze gaan komen waar zij naartoe willen. Ze hebben ons niet nodig om ze te voeden met onzekerheden. Wel om te zorgen dat ze goed in hun vel zitten en zich goed voelen over zichzelf.

Wel om te zorgen dat ze goed in hun vel zitten en zich goed voelen over zichzelf

Laat ze weten dat je trots op ze bent met wat ze wél doen, dat je bewondering hebt voor het feit dat ze zich ertoe zetten, dat je er bent als ze vragen hebben of wat nodig hebben. Geef ze regelmatig een knuffel of laat ze weten dat je er voor ze bent of gun ze even een adempauze. Want als je lekker in je vel zit, kun je veel meer aan en is er ook meer ruimte om te bedenken wat er wél goed gaat. En dat is wat ze nu nodig hebben.

Linda

Reacties naar: linda@ldgcoaching.nl / wwww.relaxtemoeder.com