Tegen de muren praten

Column
Afbeelding
(Foto: Sandrinos Fotografie)

Tegen je kinderen praten is veel leuker en gezelliger dan tegen de muren praten. En toch is dat wel vaak wat we als ouders doen. Eigenlijk zonder dat we het in de gaten hebben. We zéggen het wel: ‘het lijkt wel of ik tegen de muren praat!’, maar vervolgens doen we het gewoon weer, en ook nog tegen de trap of tegen de deuropening in de keuken.

Waar het hem in zit, is dat we vaak al beginnen te praten zonder te checken of ons kind wel aan staat; of er contact is. Want je kunt nog zoveel vertellen en daarbij nadenken over je woordkeuze en intonatie (als je dat al doet), maar als je niet eerst hebt gezorgd dat er contact is, dan valt alles wat je zegt keihard op de grond.

Vaak als kinderen tv kijken zijn ze helemaal van de wereld, dan kun je zelfs vragen of ze een snoepje willen: ze zullen waarschijnlijk niet reageren. En dat is net zo met veel andere dingen die ze doen, van een tekening maken tot een toren bouwen, ze kunnen er helemaal in op gaan. En dan horen ze je gewoon niet. Mijn vader zei het vroeger al, als ik weer eens met mijn neus in een boek zat en hem alle vier de keren dat hij me al iets had gevraagd niet had gehoord en bij de vijfde keer verdwaasd opkeek.

Heerlijk natuurlijk, als je zo lekker in je eigen wereld kunt opgaan. Alleen wel een beetje onhandig voor degene die je wat wil vertellen. En daar wringt hem de schoen: want diegene, degene die wat over wil brengen, díe heeft wat te doen om te zorgen dat zijn boodschap over komt.

En wat kun je dan doen? Heel simpel: contact maken, zorgen dat je kind in de gaten heeft dat je het tegen hem hebt en dat er misschien wel een antwoord van hem wordt verwacht. Dat doe je door even zijn naam te noemen, door te zorgen dat je in de buurt bent als je wat wilt zeggen, of hem even kort aan te raken. En geef hem dan een paar seconden om te reageren, om even om te schakelen. Grote kans dat wat je wilt zeggen dan wel aankomt.

Dus maak contact, en van onderaan de trap of de andere kant van de kamer iets roepen telt dus niet.

Linda 

linda@ldgcoaching.nl   www.relaxtemoeder.com