Jong geleerd...

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Kinderen willen vaak al vanaf jonge leeftijd ´meehelpen’: helpen met de was, stofzuigen, of helpen met koken. Dat zit nou eenmaal in hun ontwikkeling; ze willen ‘ook doen’. Ze willen vooral nadoen, meedoen en de wereld om hen heen beter begrijpen. En dat leer je onder andere door inderdaad gewoon mee te doen, dus het is superfijn als ze daar de kans voor krijgen. 

Echter zitten wij daar als volwassenen niet altijd op te wachten. Leuk hoor, dat je kind mee wil helpen, maar dat is vaak vooral van de regen in de drup of het duurt drie keer zolang voordat je klaar bent, omdat je kind alle opgevouwen handdoeken zelf nog een keer opnieuw is gaan ‘opvouwen’. En daar moet je maar net tijd voor hebben. 

En dat is precies waar het om draait: tijd en geduld. Als je je kind mee wilt laten helpen, zorg dan dat je daar genoeg tijd en vooral ook genoeg geduld voor hebt, want het kan wel even duren. Wanneer je het kunt zien als extra tijd samen, als leerproces voor je kind en gewoon als ‘leuk’, doe het dan vooral. 

Samen doen’ draait om tijd en geduld

Als je weet dat het bij jou alleen maar frustratie oproept, dat je er geïrriteerd door raakt, doe het dan vooral niet. Want dan is het voor niemand leuk en je kind houdt er misschien een gevoel aan over dat hij het niet goed genoeg doet, dat hij het toch niet kan of dat het vooral heel stom is om jou te helpen. En dat wil je voorkomen.

Wil je graag dat je kind wat (meer) doet in huis, maak het dan jezelf makkelijk en geef dat van jongs af aan al mee. Maak het normaal dat iedereen zijn steentje bijdraagt en laat ze steeds iets meer doen, al naar gelang hun leeftijd. Begin ermee als ze nog jong zijn, dan leert je kind dat het heel gewoon is om te helpen, om samen het huis schoon en opgeruimd te houden en zullen ze dat ook steeds meer uit zichzelf gaan doen. Belangrijk daarbij is dat je het leuk houdt. En zie vooral de lol ervan in, zet er een muziekje bij op, doe er een dansje bij, lach, maak het gezellig.

... oud gedaan

Wanneer je het van jongs af aan gewoon maakt, gaan je kinderen het vanzelf doen. Dan hoef je er niet telkens om te vragen of je te ergeren. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte.

linda@ldgcoaching.nl www.relaxtemoeder.com