Eerder naar bed is het nieuwe uitslapen

Column
Linda de Groot.
Linda de Groot. (Foto: Sandrinos Fotografie)

‘Eerder naar bed is het nieuwe uitslapen’ las ik een paar jaar geleden ergens. En voor ouders van jonge kinderen vaak een waarheid als een koe. Want vaak staan die kleintjes al vroeg naast je bed te trappelen, of, wanneer ze zelf nog niet hun bed uit kunnen, dusdanig te trappelen dat je vanzelf je bed wel uitkomt.

Kinderen zijn er niet op uit om jou te treiteren, ze doen gewoon lekker hun eigen ding

En dan kan het dus slim zijn om op tijd naar bed te gaan. Op die manier heb je toch voldoende slaap gehad tegen de tijd dat je kinderen je wakker maken. En toch blijkt dat nog best een uitdaging soms. Want áls je dan eindelijk ‘s avonds lekker op die bank zit en even tijd voor jezelf hebt, dan is het verleidelijk om dat nog net even wat langer te rekken. En dat merk je dan meestal wel de volgende ochtend.

En als je moe bent, kun je meestal ook wat minder hebben van je kinderen. Dan klinkt alles al snel te hard, heb je het idee dat ze continue onwijs wild lopen te doen en dat ze helemaal niet naar je luisteren. Vermoeidheid zorgt vaak voor minder flexibiliteit, minder ruimte in je hoofd om er anders tegenaan te kijken en minder geduld. En kinderen hébben een energie. Een boel energie. En die moet er uit. Op verschillende momenten in de dag. Stil zitten en stil doen is dan echt geen optie voor ze. Hoe graag jij dat misschien ook zou willen. 

Natuurlijk helpt het als je uitlegt (als ze oud genoeg zijn om dat te begrijpen) dat je moe bent omdat je kort hebt geslapen, maar vaak draait hun wereld toch echt nog wel meer om henzelf en vinden ze het heus wel een beetje zielig voor je, maar waar waren ze ook alweer mee bezig? Oja, jij bent de boef en ik de agent, pas op, ik kom er aaaaaaaaan! Het is slimmer om je voorzorgsmaatregelen te nemen en wanneer jij van jezelf weet dat je veel beter functioneert met voldoende slaap en dat je dan een stuk minder prikkelbaar bent, dan is de keuze aan jou.

Als je moe bent, kun je meestal minder hebben en klinkt alles al snel te hard

Kinderen zijn er niet op uit om jou te treiteren, die doen gewoon lekker hun eigen ding. Dus als jij er last van hebt, dan kun jij er wat aan doen.

linda@ldgcouching.nl | www.relaxtemoeder.com