Vrijheidswandeling en fietstocht met het Gilde

Cultuur
Nieuwsgierig naar oorlogsverhalen uit Purmerend? Loop dan mee met de Vrijheidswandeling van het Gilde.
Nieuwsgierig naar oorlogsverhalen uit Purmerend? Loop dan mee met de Vrijheidswandeling van het Gilde. (Foto: Waterlands Archief)

PURMEREND - Het Gilde Purmerend heeft eindelijk weer wat interessante activiteiten kunnen organiseren. Aanstaande zaterdag is er de Vrijheidswandeling langs markante oorlogspunten in de stad. Zondag kan er mee worden gefietst op de fietstocht met historische en landschappelijke aspecten.

Tijdens de Vrijheidswandeling wordt het monument op de Kaasmarkt bezocht, met uitleg over de omgekomen Purmerenders. In de Peperstraat wijst de gids aan het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken. Ook lopen ze langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en is er aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen. Het gaat verder langs de oude begraafplaats en het verhaal wordt verteld van Johannes Kolijn, hij werd zonder pardon op 4 augustus 1944 in zijn deuropening dood geschoten door leden van de Silbertanne Aktion. Hij was een belastingonderduiking van een NSB’er op het spoor. Verder aandacht voor de Stolpersteine voor de Rusthoeve van mevrouw Jeanette Heihmans en nog veel meer verhalen over wat zich allemaal in de oorlog heeft afgespeeld.

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl . In verband met de 1,5 meter regel 8 personen per gids (Henk Meines en Dick Blokker) met een maximum van 16 pers.

Fietstocht

Op zondag 27 juni start de fietstocht bij de VVV-museumwinkel om 13.30 uur en gaat in noordelijke richting langs de Beemsterringvaart, dan naar Hobrede en vervolgens via Oosthuizen, en Etersheim (met het Dik Trommuseum) naar de IJsselmeerdijk. Hier wordt het diepste punt van Noord-Holland gepasseerd. Rechtdoor tot in Edam langs het historische Joodse kerkhof en via de Purmerringvaart naar Kwadijk, tot de Beemsterringvaart en langs dit water terug naar Purmerend. De tocht is ongeveer 35 km lang. Gidsen van dienst Hanny en Koos.

Opgeven uiterlijk zaterdag voor 15.30 uur bij de museumwinkel of tel:0299-207022. Deelname € 4,00 per persoon. Kinderen gaan gratis mee.