“We snappen er helemaal niks van”

Nieuws
De terrassen mogen weer langzaam maar zeker open, maar de horeca heeft een dubbel gevoel.
De terrassen mogen weer langzaam maar zeker open, maar de horeca heeft een dubbel gevoel. (Foto: Han Giskes)

REGIO - “Dit besluit is puur en alleen gebaseerd op de ontstane druk vanuit onder meer de media. Als ik de persconferenties hoor, zie ik daaropvolgend op sociale media en de volgende dag in de krant een heel ander verhaal. Dan denk ik: ik heb iets heel anders gehoord.” Dat zegt Huub Arents, met zijn vrouw Linda verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij De Bonte Koe aan de Purmerendse Koemarkt. “De cijfers stijgen nog steeds en dan dit. Deze versoepelingen zijn simpelweg de oorzaak van stemmingmakerij in de meeste media en de druk die daarvan uit gaat.” 

Vorige week is er nog gezegd dat de cijfers versoepelingen niet toelaten. De cijfers zijn nu nog hoger. Schiet mij maar lek

Arents heeft met stijgende verbazing geluisterd naar premier Mark Rutte. “Ik heb die man normaal gesproken toch hoog zitten. Maar ik snap het gewoon niet. Vorige week zegt hij dat het van week tot week wordt bekeken en dat versoepelingen op basis van de cijfers er niet snel in zitten. En dan nu, een week later, hoor je dit. Natuurlijk is het fijn dat de terrassen weer voor een gedeelte open mogen, maar als je het mij vraagt had Rutte beter kunnen zeggen dat alles na 5 mei weer open gaat. Of met ingang van juni of juli, dan is nagenoeg iedereen gevaccineerd. Die drol slikken we dan ook nog wel door.” 

Over de openingstijden van de terrassen per 28 april is Huub Arents klip en klaar. “We mogen tussen 12.00 en 18.00 uur voor maximaal 50 mensen open. Diners kunnen we vergeten, het borreluur is normaal gesproken tussen vier en zes uur. Dan zeg ik: had nog even gewacht, we zijn bijna aan het einde van de tunnel. Dit is niet waar we voor staan.”

Tot slot snapt de uitbater van De Bonte Koe niets van het tijdspad. “Over een week moeten we alles al geregeld hebben. Wat denk je van het personeel. Velen hebben in de tussentijd logischerwijs gekozen voor een tijdelijke andere baan. We moeten nu in sneltempo alles gaan organiseren”, aldus Huub. Om eraan toe te voegen: “Maar natuurlijk gaan we het fiksen.”

Wat te doen bij plensweer?

Zijn collega Frans Spijkerman van Spijkerman Eten & Drinken aan de Neckerdijk refereert aan de mogelijke weersomstandigheden. “Wat gaan we doen als het plensweer is? Daar hoor ik geen mens over. Daarom vind ik de aangekondigde versoepeling redelijk kansloos. Natuurlijk ben ik een beetje blij dat we straks 50 mensen op het terras mogen hebben. En we zijn er zeker klaar voor, alles is vandaag in gereedheid gebracht. Al voorzie ik nog wel problemen met leveringen van de leveranciers. Zij moeten nu op stel en sprong alle voorraden in gereedheid brengen. Ze hebben ons al enigszins gewaarschuwd, dat we hiermee rekening moeten houden”, zegt Spijkerman.