Dit jaar veel te beleven in Purmerend - Winterwonderland, Solar Challenge en Reuring springen eruit

  Nieuws
Burgemeester Don Bijl was lovend over de samenwerking tussen de partijen.
Burgemeester Don Bijl was lovend over de samenwerking tussen de partijen. (rodi.nl)

PURMEREND - Als alle plannen doorgaan en de verbinding door alle partijen blijvend wordt gezocht, kan de stad zich opmaken voor een bijzonder druk evenementenjaar. Dat werd klip en klaar tijdens de aftrap van het evenementenseizoen, afgelopen woensdagmiddag. Alle belanghebbende partijen, waaronder gemeente, (horeca)ondernemers, organisaties en andere betrokkenen waren onder leiding van evenementencoördinator Sanne Konijn van de gemeente naar het stadhuis gekomen. Om te horen over de vaststaande- en nog verder uit te werken evenementen.
Na de opening door Sanne Konijn, met een korte terugblik op vorig jaar en een overzicht van de aanstaande activiteiten, nam burgemeester Don Bijl het woord. Hij sprak lovende woorden over de steeds verdergaande samenwerking tussen verschillende partijen en hoopte dat dit de komende jaren wordt uitgebreid. Vervolgens was de microfoon voor Jan Mooij uit Den Helder. Mooij ging in op het jarenlange en soms moeizame proces voor wat betreft de komst van een ijsbaan in de marinestad. Daarmee sorteerde hij voor op de plannen van ondernemend Purmerend, om ook hier in december een ijsbaan aan te leggen.

Winterwonderland

Richard Gort (PCO) en Melissa van Egmond (InDutch Events) namen de aanwezigen vervolgens mee in de grote plannen in de decembermaand. Als deze tot uitvoer komen, kan de stad zich opmaken voor een supermaand. Met een kick off op 8 december (met onder andere een wijnroute) en een slotstuk op 6 januari. Met daartussen een mega kerstmarkt, koopzondagen, muzikale winteravond, streekmarkt, herdertjestocht, wintercircus (in de Purmaryn), Santa Run en op 1 januari op de Koemarkt ‘Purmerend wenst elkaar....’. Alles onder de noemer Winterwonderland. Compleet met het plaatsen van vele blokhutten in de binnenstad. “En er komen geen aanbieders van telefoonhoesjes en geiten wollen sokken, maar mooie en op kerst gerelateerde artikelen”, aldus Van Egmond tot slot.

Actie voor ijsbaan

Wellicht dat naderhand nog de aanleg van een ijsbaan kan worden toegevoegd, maar dat hangt nauw samen met het enthousiasme van de Purmerenders. Om een en ander te bewerkstelligen, opperde Richard Gort de plannen voor een crowdfunding actie. “Ik stel me voor dat als elke Purmerender een euro bijdraagt, we de ijsbaan misschien wel definitief kunnen aanschaffen”, aldus Gort.
Wethouder Mario Hegger nam tussendoor nog even het begrip duurzaamheid (van de evenementen) door. Hij deed dit aan de hand van een aantal interactieve vragen. Wat blijkt? Iedereen wil dolgraag duurzame evenementen organiseren, maar zou het prettig vinden om eerst een te weten wat nu precies de definitie is van duurzaam. Annet Rijser, zij is van Reuring (dit evenement wordt al zoveel mogelijk duurzaam opgezet), kreeg bijval op haar opmerking om iemand aan te wijzen die de organisaties op het juiste spoor te zetten van wat met duurzaam wordt bedoeld.

Duurzaamheidsbeurs

Niet gepland, maar toch gepakt, was de kans van Wil Spanjer uit Edam. Zij deed promotie voor de Regionale Duurzaamheidsbeurs, die zaterdag 14 april in sportcentrum De Beuk wordt gehouden. Dit jaar grootser dan ooit.
Ton Jansen van Van Wijnen vertelde daarna over opnieuw een topevenement, namelijk de Solar Challenge, die in het weekend van 22 en 23 juni (gelijktijdig met Reuring) in Purmerend wordt gehouden. Dat betekent spektakel op het water met op zonnepanelen aangedreven bootjes, groot en klein. Zij gaan sprinten, slalommen en proberen het snelheidsrecord van Purmerend te bereiken.

Meet the locals

Dat Purmerend er steeds nadrukkelijker toe doet, legde Mardiek Voorneveld uit. De directeur van Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) sprak onder meer over verbindingen, die het bureau steeds vaker met andere partijen (o.a. Amsterdam Marketing) zoekt, om Purmerend op de kaart te krijgen en te houden. Mooi voorbeeld is de Hop On Hop Off bus, die vanuit de hoofdstad steevast gewend was om de route naar De Zaanse Schans, Marken en Volendam te maken, maar nog niet lang geleden Purmerend links liet liggen. Dat is veranderd en de bus stopt sinds vorig jaar ook in deze stad. Niet bekend is hoeveel toeristen hier uitstappen, maar wel dat tot nu 8.800 mensen zijn ingestapt. En waarom overwegen ze om in Purmerend uit te stappen? “Heel simpel”, aldus Voorneveld, “ze willen hier de lokale bevolking zien. Waar ze in Amsterdam, Marken en Volendam nagenoeg alleen maar mede-toeristen om zich heen treffen, ontmoeten ze hier de locals. Vandaar ook dat wij willen inzetten op de campagne Purmerend, meet the locals”.
Kort samengevat kan gesteld worden dat Purmerend zichzelf steeds meer in de picture zet. De eerstvolgende activiteiten zijn: zaterdag 24 en zondag 25 maart Paasbest Purmerend (met onder andere op zaterdag een grote modeshow onder de noemer Mode en Meer in de Lutherse Kerk aan de Hoogstraat). En op 23 april het Tongen in Purmerend-diner voor een groep van 400 oudere en kwetsbare inwoners (georganiseerd door Vrienden van Purmerend)

Meer berichten