Lastige coalitie-onderhandelingen - CDA, GroenLinks, SP en PVV de winnaars

  Nieuws
Gespannen kijken de aanwezigen naar de schermen waarop de prognoses zichtbaar zijn. (Foto: John Bontje)
Gespannen kijken de aanwezigen naar de schermen waarop de prognoses zichtbaar zijn. (Foto: John Bontje) (rodi.nl)

door John Bontje
PURMEREND - Bij het ter perse gaan van het Purmerends Nieuwsblad lijkt één ding lijkt zeker. De verkiezingsuitslag van gisteravond voorspelt lastige coalitie-onderhandelingen. Na het tellen van de stemmen in 35 van de 39 stembureaus valt de Stadspartij terug van 8 naar 6 zetels. Daartegenover staat de winst van het CDA en GroenLinks (beide van 3 naar 4 zetels) en de definitieve komst binnen de raad van zowel de PVV als de SP (allebei 3).
Ouderenpartij AOV verliest een zetel en komt op 3, de SP krijgt vanuit het niets 3 zetels. De PvdA blijft op 3 zetels staan. D66 blijft ook gelijk op 4 zetels en datzelfde geldt voor de VVD (4) al zou het best kunnen dat de partij van Jan Peter Dompeling nog een restzetel krijgt en dan op 5 zetels uitkomt. Leefbaar Purmerend blijft 3 zetels behouden.
Het betekent dat drie partijen van het politieke strijdtoneel verdwijnen, namelijk de groep HOP, Trots op Purmerend en Lijst Van Damme.

Dolblij


Dolblije gezichten bij Eveline Tijmstra van het CDA, de aanhang van GroenLinks en die van de SP. De PVV was in geen velden of wegen te bekennen. Niet zo verwonderlijk, want tot dusverre is het commentaar van de partij beperkt gebleven tot "dat zien we allemaal na de verkiezingen wel".

Teleurstelling


De Stadspartij blijft vooralsnog de grootste partij, maar natuurlijk was sprake van enige teleurstelling Lijsttrekker en wethouder Mario Hegger had gehoopt op een zeteltje extra, maar dat zat er al bij de eerste door burgemeester Don Bijl voorgelezen prognose niet in.

Puzzelen


Wat in ieder geval klip en klaar is dat het de komende weken puzzelen wordt aan de onderhandelingstafel over wie in het nieuwe college van B&W gaat plaatsnemen. Ervan uitgaande dat niemand met de PVV om tafel wil, zal alles uit de kast gehaald moeten worden om de benodigde meerderheid te vormen. Een coalitie van 5 of 6 partijen is dus niet denkbeeldig.
Nogmaals, de genoemde resultaten zijn voorlopig. Er kan de komende dagen nog het een en ander gebeuren.

Meer berichten