Lichte euforie tegenover teleurstelling

  Nieuws
Burgemeester Don Bijl leest de prognoses voor.
Burgemeester Don Bijl leest de prognoses voor. (rodi.nl)

PURMEREND - Waar vertegenwoordigers van de ene partij enigszins euforisch reageerden op de voor hun partij steeds beter wordende stemmenuitslag, stonden pal daarnaast leden van andere partijen de teleurstelling van de tegenvallende cijfers te verwerken. Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Purmerend: Het was geen Jantje lacht, Jantje huilt, maar tegenstellingen waren er wel degelijk!
Zoals bij de partijen die definitief van het Purmerendse politieke strijdtoneel verdwijnen: groep HOP, Trots en Lijst Van Damme. Ernst van Damme had zo gehoopt om meer. "We hebben met z'n allen keihard gewerkt. En: er is nogal wat te kiezen in deze stad. Er zijn ook voldoende issues. Volgens mij moet zich dit vertalen in de uitslag", aldus Van Damme voor de eerste prognose.

Superspannend


Jan Peter Dompeling, lijsttrekker van de VVD, vertelde vooraf nogal gespannen te zijn. "Ik vind het echt superspannend". Gevraagd naar zijn prognose antwoordde hij: "Ik weet het echt niet, er zijn zoveel punten en er bestaan zulke verschillen, ik vind het heel moeilijk om daar iets zinnigs over te zeggen. Natuurlijk hoop ik een zeteltje meer voor mijn partij. We zullen het zien", aldus Dompeling.
Dan Mario Hegger van de Stadspartij, die van 8 naar 6 zetels is gegaan. Vooraf zei Hegger te hopen dat het aantal zetels gelijk zou blijven, maar zijn gebed werd niet verhoord. De oorzaak? In de wandelgangen werd gezegd dat de partij wordt afgerekend op de steun die het geeft aan de bouw van een gigantische woontoren op het voormalige PostNL terrein in het centrum.

Apetrots


Eveline Tijmstra, lijsttrekker van het CDA, vertelde apetrots te zijn op het resultaat en op haar partijleden, die alles uit de kast hebben getrokken om zichtbaar campagne te voeren. En daar waar de Stadspartij misschien wel is afgerekend op het afgeven van een positief signaal voor hoogbouw in het centrum, zou het weleens kunnen dat de CDA een zeteltje meer heeft gekregen, omdat de partij juist mordicus tegen een woontoren is.
Arie-Wim Boer, de leider van Leefbaar Purmerend, had vooraf een lijst in zijn binnenzak met zijn prognoses en die van zijn mede-partijleden. De uiteindelijk binnengesleepte drie zetels bleven de helft achter ten opzichte van zijn prognose. "Ik heb eerst die van de andere partijen zo realistisch mogelijk ingevuld, daarna heb ik die voor mijn partij op de lijst gezet", aldus Boer bij binnenkomst in het stadhuis.

Hogere opkomst


In het stadhuis waren vertegenwoordigers van nagenoeg alle partijen aanwezig. Burgemeester Don Bijl meldde al voordat hij de eerste prognose bekend maakte, dat de opkomst hoger was dan vier jaar terug. Het leverde een flauw applausje op.
En nu op naar de onderhandelingstafel. Dat zal moeilijk genoeg worden. De grote tegenstellingen tussen de partijen zitten een makkelijke vorming danig in de weg. Komt bij dat sommige partijen andere bij voorbaat uitsluiten. Zoals Leefbaar Purmerend. Om over de PVV helemaal maar te zwijgen, want geen enkele partij ziet het zitten om met Shirley Soenjoto cs aan één tafel te zitten.

Troefkaart CDA


Kort samengevat zou het nog weleens kunnen dat het CDA de troefkaart in handen heeft voor de vorming van een nieuw college. De tijd zal het leren!

Meer berichten