"Als donker model in multicultureleomgeving moeilijk om door te breken" - Nina Irambona (20) spot nu met

  Nieuws
Het 20-jarige model is een van de deelneemsters aan Miss Beauty of Noord-Holland 2018 in de Purmaryn. (Foto: aangeleverd)
Het 20-jarige model is een van de deelneemsters aan Miss Beauty of Noord-Holland 2018 in de Purmaryn. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

REGIO - Op 6 mei is Nina Irambona (20) een van de finalisten van de verkiezing Miss Beauty of Noord-Holland 2018. In theater de Purmaryn te Purmerend zal de in Burundi (Noord-Afrika) geboren en op 2-jarige leeftijd naar Nederland gekomen jongedame het podium proberen te pakken. Nina is daarmee een regelrechte concurrente van de Purmerendse Shelly Helmstrijd. "Ik de andere deelneemsters niet als concurrentes hoor, ik noem ze liever collega's. Bovendien zijn ze allemaal zo ontzettend lief en hebben we een goede band. Het is echt een leuke groep", aldus Nina.
De moraal van dit verhaal is dat het model (kunnen) zijn Nina Irambona niet is komen aanwaaien. "Van kleins af aan is fashion en foto's mijn passie. Ik heb ervaren dat het in een multiculturele omgeving best moeilijk is om als donker model door te breken. Eigenlijk vreemd, want ik kan met trots zeggen dat ik een Nederlandse ben. Ik ben immers al op heel jonge leeftijd naar hier gekomen. Desondanks heb ik vaak afwijzingen gehad en moest ik hard werken om mijn droom te volgen".

Miss East Africa


Op 16 december van het vorige jaar werd Nina gekroond tot Miss East Africa The Netherlands. "Dat was een geweldige overwinning. Eindelijk kreeg ik erkenning en werd het harde werken beloond. Daarna reisde ik naar New York voor mijn eerste Fashionshow en kwam daar op de radio. De trip eindigde met een interview in Toronto. Dat waren al heel grote stappen voor mij".

School in Afrika


Nina Irambona heeft ook nog een andere kant. "Ik zette me in voor de kinderen in Afrika. Met mijn familie heb ik er een school laten bouwen waar kinderen die het moeilijk hebben zich veilig en vertrouwd kunnen voelen. Dat vond ik een beetje mijn grote plicht. Het is prachtig om te zien hoe het daar functioneert. En voor Miss Beauty zetten we ons allemaal in voor de Linda Foundation. En ik zal nog een ochtend gaan helpen bij de Voedselbank".

Eerste afro Miss Beauty


Haar grote ambitie nu is om in een competitie met alleen maar blanke dames de eerste afro Miss Beauty of the Netherlands te worden. "Dat zou mooi zijn, een trotse donkere Nederlandse vrouw als Miss Beauty". Om dat te bereiken zal ze op 6 mei in de Purmaryn moeten winnen. Ze weet zelf hoe moeilijk dat gaat worden. "Er zijn zoveel mooie en lieve meiden die meedoen", refereert ze onder andere naar de Purmerendse Shelly Helmstrijd. "Het maakt me niet onzeker om in een competitie met alleen maar blanke dames te zitten. Ik ben juist trots dat ik er tussen mag zitten".
Nina Irambona gelooft heilig in zichzelf. "Ongeacht ras, huidskleur of religie vind ik dat iedereen gelijk is. Sta voor wie je bent en ga ervoor", is haar devies.
Het model werkt sinds enige tijd voor een agency in Maastricht.

Meer berichten