Koken voor vrijwilligers van de Voedselbank - Cuisine Culinair Purmerend actieve en enthousiaste vereniging
  Nieuws

De gerechten werden geserveerd door leerlingen van Gerrit Rietveld. Het diner werd zeer gewaardeerd door de vrijwilligers van de Voedselbank. (Foto: Han Giskes)
De gerechten werden geserveerd door leerlingen van Gerrit Rietveld. Het diner werd zeer gewaardeerd door de vrijwilligers van de Voedselbank. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

PURMEREND - "Koken is onze passie", zegt Jan Boeren, een van de drijvende krachten van kookvereniging Cuisine Culinaire Purmerend. Onder leiding van Boeren kregen 40 vrijwilligers van de Voedselbank Purmerend vorige week in de praktijkvleugel van Scholengemeenschap Gerrit Rietveld een fantastisch 5-gangen diner voorgeschoteld. De waardering tijdens en na het diner was groot.
Leuke bijkomstigheid was dat de gerechten werden geserveerd door leerlingen van Gerrit Rietveld. Zodat dit ook voor hen een soort van stage was. "We vinden het belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Dat is in ons geval onze passie delen met mensen die ook veel voor de maatschappij betekenen, zoals de vrijwilligers die in touw zijn voor klanten van de Voedselbank", aldus Maître de Cuisine Boeren, die met Els Kroese (voormalig wethouder in Purmerend) en Henk Luken twee jaar geleden besloten om Cuisine Culinaire Purmerend op te richten. Het drietal vormt tevens het bestuur.

Uitdagende recepturen


Cuisine Culinaire Purmerend is een kookvereniging, geen kookschool. Je leert er veel van elkaar, van uitdagende recepturen die gekookt worden en van de bijzondere ingrediënten die in de gerechten worden verwerkt. Boeren: "We vinden het belangrijk om een gezellige vereniging te zijn, waar we genieten van een door ons zelf bereide maaltijd, voorzien van een goed glas wijn en in het gezelschap van andere gepassioneerde hobbykoks".

Water in de mond


Geef Jan Boeren het woord over koken op niveau en bijpassende wijnen en het water loopt bij wijze van spreken al in de mond. Vol verve, met passie en grote kennis van zaken gaat de man die van oorsprong business consultant is, los over zijn allergrootste hobby, het koken. "Ik doe veel taken binnen de koepelorganisatie Cuisine Culinaire Nederland. In Nederland zijn in totaal 3000 mensen lid van een onder die koepel vallende vereniging. Twee jaar geleden kookten we nog in Zaanstad. Toen opperde Els Kroese het idee om een afdeling in Purmerend te beginnen. Henk Lüken ik waren onmiddellijk enthousiast en Els kwam ook meteen met de nieuwe praktijkvleugel van Gerrit Rietveld op de proppen. We hebben nu vier kookgroepen waar op hoog niveau steeds een vijf-gangenmenu wordt gekookt. En altijd worden er bijpassende wijnen bij geserveerd. Het is echt heerlijk om met enthousiaste mensen te werken. Stimulerend ook".

Veel activiteiten


Cuisine Culinaire Purmerend houdt jaarlijks zo'n tien reguliere kookavonden. Daarnaast organiseert men een kookavond voor partners, worden uitwisselingen met andere verenigingen gedaan en genieten docenten van scholengemeenschap Gerrit Rietveld traditiegetrouw van de culinaire hoogstandjes. Boeren: "Heel speciaal was verder het smaakcollege in het Purmerends Museum en de activiteit “paddenstoelen zoeken, paddenstoelen eten”. Hiervoor gingen we met een groep naar de Utrechtse Heuvelrug, zochten we naar paddenstoelen en richtten een veldkeuken in om ze vervolgens te bereiden en op te eten".
Leden van de kookvereniging krijgen de gelegenheid examen te doen. Trots meldt Jan Boeren dat momenteel 17% van alle leden gediplomeerd is.
Voor meer informatie, ook over een eventueel lidmaatschap, is een mail naar het secretariaat van de kookvereniging voldoende. Het adres is secretarisccp@gmail.com

Meer berichten