Nieuw college staat te trappelen - Stadspartij, CDA, PvdA, AOV en D66 staan te trappelen

Nieuws
Samen met burgemeester Don Bijl gaan zij de stad de komende jaren besturen. Van links naar rechts: Thijs Kroese, Mario Hegger, Eveline Tijmstra, Paul van Meekeren en Harry Rotgans. (Foto: Han Giskes)
Samen met burgemeester Don Bijl gaan zij de stad de komende jaren besturen. Van links naar rechts: Thijs Kroese, Mario Hegger, Eveline Tijmstra, Paul van Meekeren en Harry Rotgans. (Foto: Han Giskes) rodi.nl

PURMEREND - "Er staat een leuke nieuwe groep die er heel veel zin in heeft". Dat zegt Eveline Tijmstra, die na een afwezigheid van bijna een half jaar als (wijk)wethouder terugkeert in het college. Vorige week presenteerden de coalitiegenoten Stadspartij, PvdA, CDA, AOV en D66 een akkoord over hoe zij de stad en de Purmerenders de komende vier jaar van dienst willen zijn. "Het grappige is dat er voor 85% overeenkomsten bleken te zijn op uiteenlopende thema's als duurzaamheid, bouwen en op sociaal gebied", aldus Mario Hegger, die namens de grootste partij (Stadspartij) de kar trok in de onderhandelingen.
Aanvankelijk leek een rol weggelegd voor GroenLinks, maar de partij zette zichzelf buitenspel. Met als direct gevolg dat fractievoorzitter en raadslid René Verhoogt zijn conclusies trok en bedankte voor de eer. Inmiddels heeft Fred Beijert de plek van Verhoogt als fractievoorzitter ingenomen. Niet geheel toevallig twitterde Verhoogt na de bekendmaking van het coalitie-akkoord de veelzeggende woorden "wauw, wat een mooi akkoord".

Van buiten naar binnen


"Het mooie van het akkoord is dat we - net als de afgelopen vier jaren- van buiten naar binnen blijven werken en dat sommige portefeuilles overlappend zijn. Dat is enerzijds goed voor de teamvorming en anderzijds dat we luisteren naar de stad, we niet gaan organiseren maar wel faciliteren en ondersteunen. Participatie van en door de Purmerenders blijft ook voor deze coalitie met stip op nummer één staan", meent Mario Hegger. Om eraan toe te voegen dat hij de plannen met betrekking tot duurzaam ontwikkelen en groen, alsmede de ecologische betekenis als extra positief ziet. "Voor groen hadden we al vijf ton uitgetrokken, maar we gaan nu veel nadrukkelijker kijken naar wat bepaalde werkwijzen op het gebied van groen op termijn voor het milieu betekenen. Wat ik ook super vind is dat de operatie aardgasvrij wordt voortgezet".
Gisteravond zijn de kandidaat-wethouders Mario Hegger (Stadspartij), Eveline Tijmstra (CDA), Paul van Meekeren (D66), Harry Rotgans (AOV Purmerend) en Thijs Kroese (PvdA) uit en te na bevraagd, vandaag wordt het akkoord besproken in de gemeenteraad en worden de beoogde wethouders voorgedragen voor benoeming. Volgens Hegger zou het kunnen dat nog enkele details veranderen, bijvoorbeeld in de verdeling van de portefeuilles.

Veel gebouwd


De komende jaren wordt zoveel mogelijk gebouwd, ook tijdelijke woningen, om zo veel mogelijk de strijd aan te gaan met de woningnood. Er is een grote behoefte aan sociale huurwoningen en behoefte aan middeldure huur en betaalbare koop. Daarom wordt de komende vier jaar de norm gehanteerd om minimaal 30% sociale huur te bouwen; 30% middeldure huur en betaalbare koop en 40% vrij keuze. De partijen erkennen het belang van groen en bouwen met aandacht voor de natuur. Tegelijkertijd onderkennen ze dat soms moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. De pilot aardgasvrij wordt voortgezet en het college wil samen met inwoners en ondernemers vormgeven aan duurzaamheid in alle vormen. De achterstand bij het onderhoud van het groen wordt weggewerkt door slimmer te beplanten en structureel meer geld beschikbaar te stellen.

Aandacht voor elkaar


De nieuwe coalitie staat een samenleving voor waarin mensen aandacht hebben voor elkaar. Cultuur is voor iedereen bereikbaar en draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van inwoners en de promotie van de stad. Er wordt geïnvesteerd in het cultuuraanbod in het basisonderwijs. Het Leeghwaterpark wordt, gelet op het aantal evenementen, festivalproof gemaakt met een stevigere ondergrond en aansluiting op de riolering. Topsporters behouden voor Purmerend heeft prioriteit. Zij kunnen immers op hun beurt een bijdrage leveren aan de sportbeleving en sportevenementen in de stad. Om de zorg in Purmerend te verbeteren en betere steun te kunnen bieden aan mensen die zorg nodig hebben en hun mantelzorgers, is het nodig om de scheiding van budgetten in het sociaal domein los te laten. Omdat werk meer betekent dan alleen een inkomen verdienen, zet de coalitie zich de komende jaren in om meer Purmerenders aan een baan te helpen. Armoede en schulden blijven een probleem in de stad. De ingeslagen weg op het gebied van preventie wordt voortgezet. Een onderwijsagenda, op te stellen samen met ouders en scholen, zal helpen om het onderwijs de komende jaren te helpen vormgeven. De aanwezigheid van handhaving in de wijken verbetert de leefbaarheid en wordt daarom uitgebreid met twee extra handhavers.

Digitale dienstverlening


Als organisatie richt de gemeente zich op snelle en professionele afhandeling van vragen en klachten. Digitale dienstverlening is belangrijk, maar ook de loketten en telefoon blijven voor iedereen toegankelijk. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat hun informatie veilig is bij de gemeente en dat conform de AVG met persoonsgegevens wordt omgegaan. Er liggen kansen voor een bestuurlijke fusie met Beemster. De coalitie kiest daarin voor een lichte fusievariant. Omdat hierin alle belangen zorgvuldig moeten worden meegenomen, kiest men ervoor om niet eerder dan 1 januari 2022 te fuseren. Voor inwoners van Purmerend is het uitgangspunt dat de OZB de komende jaren niet meer stijgt dan de inflatiecorrectie.
Het complete coalitieakkoord is terug te vinden op www.purmerend.nl/coalitieakkoord

IN KADER SVP

Portefeuilleverdeling


Zoals zich nu laat aanzien krijgt Mario Hegger (Stadspartij) de portefeuilles Economische Zaken (stadspromotie), Beusebos/KomA7, Recreatie, toerisme en landschap, Handhaving, Baanstee Noord, Sport en Participatie (inclusief armoedebeleid), gaat Paul van Meekeren (D66) zich bezig houden Onderwijs en jeugd- en jongerenwerk, Communicatie en bewonersparticipatie, Energietransitie, Dierenwelzijn en Duurzaamheid, milieu, Beusebos/Kom A7. Eveline Tijmstra (CDA) krijgt Stadsontwikkeling binnenstad/centrum, Publieksdienstverlening, Verkeer en vervoer, fysieke leefomgeving inclusief wijkmanagement, Kunst en cultuur en erfgoedbeleid. Harry Rotgans (AOV) krijgt te maken met Financiën, Werkom als eigenaarschap, Wmo, Stadsverwarming/HVC als aandeelhouder en Welzijn. Tenslotte Thijs Kroese (PvdA) zal zich bezig gaan houden met Ruimtelijke en ontwikkeling, vastgoed en grondexploitaties (exclusief Baanstee Noord), Wonen, Beschermd wonen, maatschappelijke opvang en verwarde personen en ICT, informatiebeveiliging en privacy.