Marktmeestershuisje maakt plaats voor Markthal - Gemeentelijk monument volgende week naar nieuwe plek
  Nieuws

Artist impression van de Markthal, die straks de Koemarkt nog meer aanzien zal geven. (Foto: aangeleverd)
Artist impression van de Markthal, die straks de Koemarkt nog meer aanzien zal geven. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

PURMEREND - Donderdag 12 juli wordt het Marktmeestershuisje, het gemeentelijke monument op de hoek van Koemarkt, verplaatst. Op deze plek zal op termijn de nieuwe ambitieuze Markthal verschijnen.
De start van de verplaatsoperatie is rond 11.30 uur. Pieter Dooper van Attica Vastgoed (initiatiefnemer van de bouw van de nieuwe hal), een vertegenwoordiger van de firma Bresser (doet de her-fundering, het vijzelen en verplaatsen) en de dan in functie zijnde wethouder Eveline Tijmstra zijn bij het officiële moment aanwezig. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Het Marktmeestershuisje uit 1910 staat op de hoek van de Koemarkt en wordt in zijn geheel verplaatst naar de andere hoek. Het verplaatsen van de ene kant van de markt naar de andere kant duurt ongeveer een half uur. Daarna wordt het huisje gedraaid, hetgeen enkele uren in beslag neemt.

Veilig kijken


Belangstellenden kunnen langs de hekken het verplaatsen bekijken. Dit moet veilig kunnen, daarom worden hekken geplaatst tussen De Stallen en de parkeergarage ’t Lammetje. Fietsers moeten afstappen en met de fiets aan de hand de hekken passeren om de fiets te kunnen parkeren. Omfietsen kan ook.

Vrijstaand


Het hele huisje wordt op een betonnen plaat gezet en verplaatst naar een plek tussen de kleine en de grote Koemarkt. In de nieuwe setting markeert het markthuisje de overgang naar de tweede pleinruimte voor de toekomstige markthal. De marktmeester gaat opnieuw gebruik van het huisje maken en heeft dan zicht op beide pleinruimtes. In de nieuwe situatie komt het huisje geheel vrij te staan.

Derde verplaatsing


Het is niet voor het eerst dat een gebouw in zijn geheel wordt verplaatst in Purmerend. Twee gebouwen gingen het Marktmeestershuisje voor, namelijk het oude stadhuis uit 1591, dat nu dienst doet als museum, en het houten huis van de familie Brantjes uit de 19de eeuw. In 1633 werd besloten de markt (de huidige Kaasmarkt) te vergroten, omdat het plein te klein werd voor de toenemende aanvoer van marktwaar.
Het stadhuis is destijds met vijzels ongeveer 15 meter achteruit gezet nadat het van zijn fundamenten was losgemaakt. Het houten huis van de familie Brantjes aan de Purmersteenweg had bouwelementen die karakteristiek zijn voor de laat 19e eeuwse stijl van bouwen. Om die reden had het Zuiderzeemuseum belangstelling voor dit huis. Het museum heeft in 1979 het huis laten overkomen voor het Buitenmuseum. Het huis is in z’n geheel vervoerd. Het vervoer ging deels over de weg en deels over het water.
Meer informatie over de Markthal Purmerend is te vinden op www.markthalpurmerend.nl

Meer berichten