Het virus dat Tour de France heet

  Nieuws
Alles werd gedeeld door het internationale gezelschap. Op de achtergrond 'onze man' en zijn echtgenote. Ze werden als familie opgenomen. (Foto: aangeleverd)
Alles werd gedeeld door het internationale gezelschap. Op de achtergrond 'onze man' en zijn echtgenote. Ze werden als familie opgenomen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

PURMEREND/PONT-À-MARCQ – Getuige zijn van wat men noemt de mooiste rit in de Tour de France, wie wil dat nou niet? ‘Onze man’ Cees Baerts en zijn vrouw Bea voegden de daad bij het woord en reisden afgelopen week ad hoc af naar Noord-Frankrijk, om daar getuige te zijn van de helse rit van Arras naar Roubaix. Een rit van 156 kilometer over de kasseien. Tevens een rit waarin het uiterste wordt gevraagd van de renners.
“Het begon afgelopen maandagavond tijdens het kijken naar de samenvatting op tv. De beelden waren heel uitnodigend, overal blije en vrolijke mensen. Maar ook veel Nederlandse toppers als Dylan Groenwegen en Tom Dumoulin . Dit wil ik wel eens van dichtbij meemaken”, vertelt Baerts. De dagen daarop werd een zogenaamde planning gemaakt en een lijst van wat er mee zou moeten om dat mogelijk te maken.

Quatorze Juillet


“De reis ging voorspoedig en vrij snel hadden wij het parcours gevonden. Voor we het wisten reden wij op de juiste route. Nu nog even een plekje zoeken voor morgenochtend en dan een Bed & Breakfast voor de nacht. Maar dat viel even tegen, 14 juli is een nationale feestdag in Frankrijk. (Quatorze Juillet) en dan is alles, maar dan ook alles dicht. Dus een slaapplaats vinden voor de nacht, vergeet het maar”.

Verse broodjes


Snel wordt er overlegd en besloten om op het parcours een plaatsje te zoeken voor zowel de nacht als de dag van morgen. Met niets te eten en weinig spullen voor de nacht begint deze survivaltocht. Maar dan komt de ware geest van de Tour de France-gangers uit de fles. Omdat hij en zijn vrouw niets te eten hebben, krijgt hij van de omstanders te eten en te drinken. “Er is zelfs een Engelsman die de volgende ochtend uit het nabij gelegen dorp verse broodjes en vers water voor ons meebrengt”.
Een Britse arts die zijn Jaguar heeft geparkeerd, voorziet hem van drinken en fruit. Samen met de andere vieren zij het ‘feest van de tour.’ De hele nacht en de dag daarop volgend staat in het teken van elkaar helpen. Dit publiek is één grote familie en iedereen heeft plezier.

Campers en tentjes


‘Wij zijn niets tekort gekomen, alles werd gedeeld. Zelf de zonnebrandcrème is in een handomdraai gemeengoed. Eten en drinken, niemand komt iets tekort. Frankrijk is één groot feestterrein waar alles kan. Overal staan campers en tentjes en alles mag.
De tour is een virus waar je heel snel mee te besmetten bent. ‘Volgend jaar gaan we weer, maar dan met voldoende eten en drinken. Misschien kunnen wij dan iemand uit de brand of door de nacht heen helpen”, aldus Baerts tot slot.

Meer berichten