Parkeerheibel in de stadstuinen - Toekomstige bewoners kunnen fluiten naar tweede vergunning

Nieuws
Nog voordat er een fundering ligt, stapelen de parkeerproblemen zich al op. (Foto: RM/John Bontje)
Nog voordat er een fundering ligt, stapelen de parkeerproblemen zich al op. (Foto: RM/John Bontje) rodi.nl

door John Bontje
PURMEREND – Er woont nog geen mens, sterker het is één grote woestijnvlakte, maar een aantal huiseigenaren in de stadstuinen in Kop West heeft de messen reeds geslepen. Ver voordat ze hun woning kunnen betrekken, is heibel ontstaan over het parkeren in de buurt. Bewoners met een tweede auto kunnen fluiten naar een vergunning voor een tweede auto.
En dat terwijl ze in eerste instantie, bij de koop, is voorgehouden dat ze een extra parkeervergunning konden aanvragen bij de gemeente. Pleister op de wond is dat ze nog wel aan een extra parkeerplaats kunnen komen, maar die moeten ze kopen. Voor het lieve sommetje van € 25.000,-.

Gelijk aan Hazepolder


“Ons is verteld dat in de wijk betaald parkeren zou worden toegepast, temeer omdat we dichtbij de stad komen te wonen. Dat zou betekenen dat we een parkeervergunning gelijk aan de Hazepolder zouden kunnen krijgen. Er is destijds ook een bedrag van € 100,- genoemd. Dat leek ons alleszins acceptabel”, aldus een aanstaande bewoner wiens naam bekend is bij de redactie.
Ter verduidelijking: voor één auto is plek gereserveerd in de te bouwen parkeergarage. Toegang hiertoe krijgen de bewoners door middel van een pasje.

Kwalijke zaak


“In een later stadium zijn wel parkeerplaatsen ter verkoop aangeboden, maar er is nooit verteld dat het niet kopen van een extra plek ervoor zorgt dat je niet in aanmerking komt voor een parkeervergunning. Wij vinden het een kwalijke zaak en ook onacceptabel dat ons blijkbaar informatie is achtergehouden en dat de ontwikkelaar (Stevast Baas & Groen, JB) nu voor 19 parkeerplaatsen die in onze beleving voor de bewoners moeten zijn, even snel € 475.000,- verdient”, gaat het bewonersbetoog verder.

Vervelend


Peter de Lange, namens de gemeente als projectmanager betrokken bij de totstandkoming van de stadstuinen, vindt de ontstane situatie buitengewoon vervelend. “Het is zuur voor de mensen, maar wij kunnen er niks aan doen. We zijn als gemeente verantwoordelijk voor de parkeerbalans in de wijk en hebben vooraf de gebruikelijke parkeernorm van 1,6 parkeerplek per woning (inclusief 0,3 voor bezoekers). Wat er daarna gebeurt, is door ons niet meer te sturen”, aldus De Lange.
De bewoners zijn echter van mening dat projectontwikkelaar Stevast Baas & Groen vanaf het begin is uitgegaan van 1,3 pakeerplek per woning in plaats van de door de gemeente genoemde 1,6. "De ontwikkelaar voldoet aan de parkeernorm van 1,6. Hierin zit namelijk de 0,3 voor bezoekersparkeren. Deze zijn buiten het plan beschikbaar".

Misvatting


De Lange denkt dat de communicatie van de parkeer(on)mogelijkheden naar de bewoners toe nogal tekort heeft geschoten. “Er is ergens gaan lopen dat een tweede parkeervergunning aangevraagd zou kunnen worden bij de gemeente, maar dat is een ernstige misvatting”.
Afgelopen week heeft De Lange nog wel een gesprek gehad met de projectontwikkelaar, om te kijken naar een alternatieve oplossing. “Die is er niet. Het is zoals het is. De ontwikkeling voldoet aan de norm en er zijn nu nog acht vrije parkeerplekken te koop. Voor financiering van dit plaatje kunnen de gegadigden aankloppen bij de ontwikkelaar”, meldt hij na afloop van het gesprek.
De bewoners van de stadstuinen zullen moeten dealen met de ontstane spagaat. Inmiddels hebben ze zich verenigd en kondigen stappen aan.

Nog voordat er een fundering ligt, stapelen de parkeerproblemen zich al op. (Foto: RM/John Bontje)