Angst vanwege steeds weigerende lift - Bewoners Rotanstaete hebben geen vertrouwen in definitieve oplossing
Nieuws
Een van de bewoonsters gaat voor geen prijs meer met de lift. Ze zet de boodschappen snel om de hoek en gaat zelf met de trap. (Foto: John Bontje)
Een van de bewoonsters gaat voor geen prijs meer met de lift. Ze zet de boodschappen snel om de hoek en gaat zelf met de trap. (Foto: John Bontje) rodi.nl

door John Bontje
PURMEREND - De angst zit er goed in bij de bewoners van het appartementengebouw Rotanstaete in Weidevenne. In amper twee maanden tijd is het al zeven keer gebeurd dat de lift tussen verdiepingen bleef hangen. Afgelopen zaterdagochtend was het wéér raak en moest opnieuw een van de bewoners door de brandweer worden bevrijd. Eigenaar Rochdale laat middels een briefje in de hal weten dat 'we ons best doen om de problemen te verhelpen'.
De bewoners van het 48 appartementen tellende gebouw, in leeftijd variërend tussen de 65 en 90 jaar, zeggen weinig fiducie te hebben in een snelle oplossing. "We hebben het al verschillende keren aangegeven, maar dan komt er iemand van liftenfirma Otis. Ik moet zeggen dat zij altijd snel ter plaatse zijn. Maar na verloop van tijd is het weer raak. Het is een soort Russisch roulette of doet ie het wel of doet ie het niet. Het is echt niet grappig meer", aldus een van de bewoners.
Intussen is het schering en inslag dat bewoners, waarvan een aantal die slecht ter been is, zojuist gehaalde boodschappen in de lift parkeren en prefereren om zelf met de trap naar boven te gaan. Bang als ze zijn opnieuw voor onbepaalde tijd ergens tussen twee verdiepingen te 'hangen' en geen kant op te kunnen.

Moeite met inregelen


De Amsterdamse woningbouwvereniging Rochdale reageert bij monde van Nico de Leeuw, hij is van de afdeling Communicatie. "Het probleem is bij ons bekend, we zijn al een poos aan het zoeken naar een oplossing. Het vervelende is dat we het lek niet boven krijgen. Enige tijd geleden is het besturingssysteem vervangen en het gevolg daarvan is dat de software goed op elkaar afgestemd moet worden. Het inregelen kost veel meer moeite dan we vooraf voor mogelijk hielden. Dat is overigens geen excuus", aldus De Leeuw.

Forceren liftdeur


De communicatiewoordvoerder adviseert de bewoners van het complex voortaan niet meer de brandweer te bellen in het geval ze vast zitten. De Leeuw: "De brandweer komt snel, maar heeft bepaalde methoden om de mensen te bevrijden. Dat gaat vaak gepaard met het forceren van de liftdeur. Het gevolg is dat het inregelen van de software daardoor nóg moeilijker wordt. Laat de mensen direct het alarmnummer bellen, dan komt er snel een liftmonteur en kunnen ze uit hun benarde positie worden bevrijd".
Ook Otis, leverancier van de lift, weet niet goed raad met de problematiek in Rotanstaete. Regiomanager Frank Greven. "We zijn er nu al zo vaak bij geweest en telkens stopt de lift er na verloop van tijd weer mee. We hebben zo'n beetje alles al vernieuwd, maar dat biedt geen soelaas. Er is nu nog één onderdeeltje in bestelling. Ik hoop en verwacht ook dat als dat vernieuwd is, de bewoners weer met een gerust hart gebruik kunnen maken van de lift", aldus Greven.

Samenwerking


Hij onderschrijft de goede samenwerking met Rochdale. "We overleggen alle stappen. Van alle woningbouwcorporaties werk ik het liefst samen met Rochdale. Simpelweg omdat de communicatie altijd goed en soepel verloopt", laat Greven terloops.
De onderlinge communicatie tussen Rochdale en Otis mag dan optimaal zijn, de bewoners van Rotanstaete kopen daar niks voor en moeten het vooralsnog doen met een simpel kattebelletje in de hal van het gebouw. Zij hebben het vertrouwen in een goed functionerende lift verloren. De tijd zal leren tot wanneer!

Een van de bewoonsters gaat voor geen prijs meer met de lift. Ze zet de boodschappen snel om de hoek en gaat zelf met de trap. (Foto: John Bontje)