Van oud naar nieuw krijgt vorm - Eengezinswoningen fase 1 Wherepark bewoond en appartementen nagenoeg
  Nieuws

Van oud naar nieuw treffend in beeld. De blokken met oude huisjes worden de laatste drie maanden van dit jaar gesloopt. Rechts het nieuwe en duurzame appartementencomplex. (Foto: Frans van Emmerik)
Van oud naar nieuw treffend in beeld. De blokken met oude huisjes worden de laatste drie maanden van dit jaar gesloopt. Rechts het nieuwe en duurzame appartementencomplex. (Foto: Frans van Emmerik) (rodi.nl)

PURMEREND - Vergelijk de omgeving Meteorenweg, Mercuriusweg, Planetenstraat, Orionweg en Kometenstraat van pakweg zes jaar geleden met nu en het is niet voor te stellen dat je het over hetzelfde gebied hebt. Ongelooflijk, zoals dit stuk Wheermolen een upgrade heeft ondergaan. En dan moet fase 2 van de bouw nog beginnen.
De desolate woonomgeving, die dateert uit 1966, heeft nu al plaats gemaakt voor een frisse, vrolijke en vriendelijke wijk. De bewoners van het afgeronde deel van Wherepark, zoals de uit in totaal 164 eengezinswoningen en 38 appartementen bestaande nieuwste loot van de woonwijk heet, kijken inmiddels reikhalzend uit naar het neerhalen van de oude huizenblokken in het middengebied. In de periode oktober tot en met december van dit jaar gaat de sloopkogel zijn werk doen.

Tweede fase


Vervolgens wordt er gras ingezaaid en struiken en bomen geplant. De inrichting van het openbaar terrein is samen met de gemeente is na oplevering ook eigenaar van het gebied en dus verantwoordelijk voor het onderhoud. De tweede bouwfase, bestaande uit 99 eengezinswoningen, start volgend jaar. Tot die tijd blijft het rondom het huidige woongebied nogal rommelig, want een deel wordt door de aannemer nog gebruikt als gronddepot.

Parkachtig


Straatstenen en grond, die gebruikt werden om in de eerste fase een tijdelijke bouwweg aan te leggen, liggen nog achter het appartementengebouw nabij de Planetenstraat. Deze worden hergebruikt voor de bouwweg van fase 2. Zodra de nieuwbouw van deze fase gereed is, wordt het gehele openbare gebied ingericht als parkachtige omgeving. Tot die tijd zullen de huidige en aanstaande bewoners enig geduld moeten betrachten.

Nog tien te huur


Half juni werden de laatste eengezinswoningen aan het Aurigapark opgeleverd en eind vorige maand kregen de bewoners van het appartementencomplex de sleutels uitgereikt. Marianne Bakker, communicatie-adviseur van woningcorporatie Intermaris, laat weten dat nog tien appartementen beschikbaar zijn, maar dat ze verwacht dat deze in de loop van volgende week zijn verhuurd. "We hebben ze op Woonmatch Waterland aangeboden en het moet raar lopen als die volgende week nog te huur staan", aldus Bakker.
Alle woningen in Wherepark zijn en worden energiezuinig opgeleverd. Op de eengezinswoningen liggen gemiddeld vijf zonnepanelen, in het appartementengebouw zijn naast vijf zonnepanelen nog extra duurzaamheidsmaatregelen genomen. De eengezinswoningen hebben een A energielabel, de appartementen zelfs een A label. De oude woningen in het gebied hadden een E label.

Gebied beveiligd


Op dit moment wonen nog enkele bewoners in hun oude huisjes. Zij krijgen tot eind september de tijd om te verhuizen, daarna worden alle nutsvoorzieningen afgesloten. Het gebied wordt de komende periode beveiligd. Intermaris laat weten dat beveiligers op verschillende tijdstippen rond lopen in het desolate deel van de wijk.

Meer berichten