Milieudefensie doet appèl over insectenbeheer - "Iedereen, zowel gemeente als inwoners, kan iets doen"
Nieuws
Tweederde van de insecten verdween in de afgelopen 30 jaar. Milieudefensie roept gemeente en inwoners op om met z'n allen ervoor te zorgen dat de insecten weer kunnen gedijen. "Daar worden we allemaal gelukkiger van". (Foto: RM/John Bontje)
Tweederde van de insecten verdween in de afgelopen 30 jaar. Milieudefensie roept gemeente en inwoners op om met z'n allen ervoor te zorgen dat de insecten weer kunnen gedijen. "Daar worden we allemaal gelukkiger van". (Foto: RM/John Bontje) rodi.nl

PURMEREND - 'Het gaat niet goed met de insecten in ons land en wat kan de gemeente hieraan doen?" Lotte Wouters van Milieudefensie Purmerend roept zowel de gemeente als haar inwoners op om in ieder geval iets te doen waardoor het insectenleven in de stad weer een positieve wending krijgt.
Wouters stuurde onlangs een schrijven met 19 aanbevelingen naar de gemeenteraad. Tips voor een bewuster insectenbeheer. "Tweederde van de insecten is verdwenen in nog geen 30 jaar. Dat is een ramp voor de natuur", aldus de noodkreet van Wouters. Ze vraagt zich af in hoeverre de gemeente Purmerend in haar groenbeheer rekening houdt met het insectenleven. De door haar meegestuurde aanbevelingen zijn opgesteld door de Rotterdamse stadsboswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten.

Leuk en gezond


Wouters doet ook een appèl aan alle inwoners van Purmerend. "Iedereen kan iets doen. Zoals het vergroenen van tuin, balkon of voorgevel. Dat is leuk en nog gezond ook. En ik weet uit ervaring dat je er gelukkiger van wordt".
Ze doet een hartgrondige oproep aan de gemeenteraad om vooral groene tuinen te promoten. Daarnaast zou ze graag zien dat het Beusebos tot eco-bospark wordt getransformeerd.

Niet alles weghalen


In zijn algemeenheid doet Milieudefensie de suggestie om niet alles tegelijk te maaien, kappen en/of baggeren. "Het is veel beter om het te spreiden in ruimte en tijd. Verder zou het mooi zijn om zoveel mogelijk inheemse planten, bloemen, bomen en struiken te planten. En om in de bermen de bloemen de kans te geven tot bloei te komen. Met andere woorden gefaseerd maaien en laat per maaibeurt een gedeelte staan, haal niet alles weg".
Ten aanzien van de bomen kiest Milieudefensie voor geleidelijke overgangen tussen bos/bomen en grasland. Laat takken in stapels liggen. Daar kunnen vogels nestelen en insecten overwinteren. En laat daar waar mogelijk een dode boom staan of een omgevallen of afgezaagde boom liggen, zo staat verder in de aanbevelingen te lezen.

Subsidie


De tips ter verbetering van het insectenleven dienen volgens de organisatie niet alleen binnen de muren van het gemeentehuis te blijven. Wouters ziet graag dat de gemeente haar inwoners stimuleert met voorlichting en suggereert dat het wellicht een goed idee is om subsidie te verstrekken aan hen die hun eigen tuin en/of balkon insectenvriendelijk maken.
"Leg je inwoners uit wat er verandert. Van glad, strak en netjes naar meer natuurlijke begroeiing met het oog op natuurwaarden", luidt de afsluitende tip.
Kan ook zijn dat er vanuit de Purmerendse bevolking ideeën, tips of aanbevelingen leven. Ze zijn welkom op purmerend@milieudefensie.nl