"Zoveel mogelijk Purmerenders verleiden meer te bewegen" - Spurd-directeur Jancor de Boer gaat voor

  Nieuws
Jancor de Boer voor sporthal De Beuk. (Foto: Han Giskes)
Jancor de Boer voor sporthal De Beuk. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

Door John Bontje
PURMEREND – Jancor de Boer (57) is sinds januari van dit jaar directeur van Spurd, de sportstichting van Purmerend. De Boer steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Wetende uit cijfers van de GGD dat op dit moment maar een kwart van alle Purmerenders de fitnorm haalt, is hem en zijn organisatie er alles aan gelegen om dit percentage flink op te krikken.
“Ik ben van mening dat kinderen en volwassenen verleid moeten worden om te gaan bewegen. Ze willen wel, maar vanuit een bepaalde gewoonte doen ze het niet of onvoldoende. Het logische gevolg is dat ze terugvallen in verveling”, aldus De Boer. Hij ondersteunt bovenstaande aan de hand van panelgesprekken, die enige tijd geleden onder het motto ‘Wat doe je na school?’ met jongeren zijn gevoerd.

Pure verveling


De Boer: “Daaruit kwam onomwonden naar voren dat de jeugd graag en zelfs liever wil bewegen, maar ze vinden dat ze niet verleid worden. Uit pure verveling gaan ze dan maar gamen of met hun mobiele telefoon in de weer”.
Vanuit Spurd ziet Jancor de Boer voldoende mogelijkheden om die trend enigszins om te buigen. “We kijken overal naar. Bijvoorbeeld hoe de openbare ruimte is ingedeeld, maar ook zijn we constant bezig om zoveel mogelijk aan te bieden. Dat is ook de wens vanuit de gemeente. Een mooi voorbeeld is dat we in samenwerking met professionals druk bezig zijn met het verbeteren bewegingsonderwijs. In dat kader kijken we onder andere naar een initiatief van onze collega’s in Volendam. Zij bieden een gecombineerd school/sportprogramma aan met American Football. Terwijl het spel gespeeld wordt, communiceren de leerkrachten in het Engels. Dat vind ik nou een geweldig initiatief”, aldus De Boer.

Vanuit ouders


Mensen aan het bewegen krijgen. De Spurd-directeur raakt er niet over uitgesproken. “Spurd is een geweldig bedrijf waar 120 enthousiaste en creatieve mensen werken. Ik krijg er energie van om met z’n allen te proberen zoveel mogelijk mensen, op zo jong mogelijke leeftijd, aan het bewegen te krijgen. Het begint bij de allerkleinsten. Peutergym zou vanuit de ouders geënthousiasmeerd en gestimuleerd moeten worden”.
Purmerend is een zogeheten JOGG-gemeente (Jongeren Op Gezond Gewicht). Een van de doelstellingen vanuit de gemeente is geweest dat alle 7000 basisschool leerlingen in Purmerend dagelijks op school water drinken. “Prachtig om te zien dat op veel scholen Doppers met water op de tafels van de leerlingen staan”.

Twee lege zakjes


De Boer noemt ook een observatie na afloop van de in april gehouden Koningssportdag in het Leeghwaterpark een mooie en hoopvolle ontwikkeling. “Na afloop zijn we met z’n allen gaan opruimen en het mooiste vond ik dat we maar twee lege chipszakjes van de grond moesten oprapen. En ook het feit dat Albert Heijn die dag met kisten vol gezond voedsel aanwezig was vond ik geweldig”.
Sport en bewegen zijn ook om andere redenen belangrijk vindt De Boer. Zo zag hij tijdens een rugby-clinic een 11 jarig meisje zich succesvol fysiek teweerstelde tegen een veel grotere jongen. En die ervaring heeft positieve effecten op haar zelfvertrouwen.

Geprikkeld


Het sportlandschap zo aantrekkelijk mogelijk maken in de stad die in amper een half jaar tijd zijn hart heeft gestolen. Dat doel heeft de Spurd-directeur zichzelf en alle medewerkers gesteld. “Dit is een interessante en bijzondere stad. Purmerend heeft kenmerken van Amsterdam. Purmerenders hebben het hart op de tong en zijn rechtstreeks in de benadering. Dat vind ik mooi. Daarnaast zijn het doeners; zo van de mouwen opstropen. Ik heb van mezelf een vernieuwende inslag, vind alle nieuwe dingen mooi en spannend. Daar word ik door geprikkeld. Dat past ook bij de gemeente, die zich nadrukkelijk van buiten naar binnen opstelt".
Dat biedt volgens De Boer voor Spurd alle kans en gelegenheid om de doelen te halen. "En dat is belangrijk, want nu zijn 8300 inwoners van deze stad lid van een sportvereniging. En dat is maar 10% van de bevolking en daalt helaas. Het aantal mensen dat voldoende beweegt kan echt een stuk hoger. We, de gemeente, sportraad en Spurd moeten zorgen dat de drempel om te sporten of te bewegen zo laag mogelijk wordt”.

Leeghwaterbad


Ideeën heeft De Boer plenty. Bijvoorbeeld met het Leeghwaterbad, in zijn beleving een van de mooiste en grootste baden in Nederland. Volgens hem kan hier veel meer mee gedaan worden dan tot nu toe het geval is. Hij denkt onder meer aan een klankschalenconcert in het bad. Of een DJ laten draaien. “Zo combineren we cultuur met sport en ook dat kan leiden tot meer enthousiasme”.
“Want we moeten echt alles in het werk stellen om de bewegingsarmoede tegen te gaan”, stelt hij tot slot.
In kader:
Jancor de Boer is getrouwd en heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. Voordat hij de gelederen van Spurd kwam versterken, werkte hij onder meer als directeur van verpleeg- en verzorgingshuizen, bij Mezzo, leidde hij een adviesbureau en was directeur van het Sportbedrijf van Amersfoort en Haarlem. Qua sportieve achtergrond doet hij aan badminton, wielrennen en skiën. Daarvoor beoefende hij Tai-chi, yoga, volleybal en korfbal.

Meer berichten