Oude wijn

  Nieuws

Het zal in 2003 of 2004 geweest zijn dat de toenmalige burgemeester Leen Verbeek (wie kent hem nog?) langs zijn neus weg meedeelde dat er ten stadhuize in een onderste bureaulade een prachtig plan lag. Misschien wel Nederlands meest vooraanstaande stedenbouwkundige, Riek Bakker, ontwikkelde toentertijd een plan voor een parkeergarage onder de Gedempte Where.
In dat plan zou – aldus Verbeek – het water weer terugkeren in de binnenstad. Uit een door Riek Bakker ingesteld onderzoek bleek dat zich onder het plaveisel van de Gedempte Where nog altijd de oude kademuren bevonden. Die oude muren zouden heel goed kunnen dienen als de muren van zo’n ondergrondse, of beter: onderwater parkeergarage. Een prachtig plan dat getuigt van een vooruitziende blik. Zoals vaker in onze stad verdwijnen mooie en vooruitziende plannen echter in onderste bureauladen.
We schrijven inmiddels september 2018. Purmerender Hans Bakker (familie van?) presenteerde zijn plannen voor een gigagrote parkeergarage onder de Gedempte Where. Niet minder dan 1200 auto’s zouden een plekje kunnen vinden in die garage. Bakker liet zijn gedachten de vrije loop. Restaurantjes langs de kade, Nieuw- en Westerstaat autovrij en lagere hoogbouw op Post NL.
Kortom, Hans Bakker heeft het stadscentrum al min of meer ingetekend en het lijkt nog slechts een kwestie van uitvoering. Misschien goed om de onderste bureaulade open te trekken en het plan van Riek Bakker er nog eens bij te pakken. Spaar je een hoop geld uit en kan een goed plan tot uitvoering worden gebracht.
Z. Lijner

Meer berichten