"Ik had het wel gehoopt, maar niet verwacht" - Koninklijke onderscheiding voor Mister kortebaan Jan Kuiper (81)

  Nieuws
Jan Kuiper, hier samen met zijn Grada en burgemeester Don Bijl, reageerde ontroerd nadat hem de versierselen waren opgespeld. (Foto: Han Giskes)
Jan Kuiper, hier samen met zijn Grada en burgemeester Don Bijl, reageerde ontroerd nadat hem de versierselen waren opgespeld. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

door John Bontje
PURMEREND - En Jan Kuiper denken dat hij voor een interview in het kader van de kortebaandraverij moest opdraven. In werkelijkheid had zijn zoon Robert het hele verhaal in scène gezet en kreeg Kuiper van burgemeester Don Bijl een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Jan Kuiper (81) is sinds gisteren Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wat zullen veel mensen hem voor, tijdens en na de vanmiddag te houden kortebaandraverij, de hand schudden. Het is hem van harte gegund.
Kuiper, die bij het zien van burgemeester Don Bijl, partner Grada, zijn kinderen, kleinkinderen en vele andere bekenden, onder andere uit de draverijwereld en de politiek, totaal ontroerd was, beweegt zich sinds vele jaren als een rode draad door zijn stad. Het bekendst is hij als voorzitter, secretaris, penningmeester, sponsorwerver, kortom manusje-van-alles van harddraverijvereniging Prins Bernhard, de organisatie die al 145 jaar de kortebaandraverij in Purmerend organiseert. In 2002 nam hij het stokje over van Andries (Dries) Zee. Het evenement behoort al vele decennia tot de grootste evenementen in de stad. Duizenden (oud-)Purmerenders komen elke tweede donderdag naar de stad om de paarden te zien draven en tegelijk te genieten van de reünie-achtige sfeer.

Twee-eenheid


Kuiper en Purmerend zijn echter op meerdere terreinen een twee-eenheid gebleken. Tot 1997 leidde hij zelfstandig een accountantskantoor. Zijn zoon Marco trad in zijn voetsporen, om later met compagnon Piet Kramer het accountantskantoor KramerKuiper te runnen. De andere zoon, Robert is met Martijn ten Klei eigenaar van het DM Bureau in de stad. Jan Kuiper was verder tot 2005 penningmeester van voetbalvereniging FC Purmerend en tot 2010 bekleedde hij dezelfde bestuursfunctie bij tennisvereniging Elckerlyc. Ook was hij de grote man achter het Hengstenbal, dat tot vorig jaar na afloop van de kortebaandraverij op de Koemarkt werd gehouden.

Charmant en slim


Zijn enthousiasme, inzet, passie en onderhandelingskwaliteiten, hij wordt onder andere geroemd om zijn charmante, slimme techniek en 'korte klappen', zijn medebepalend geweest voor het toekennen van de Koninklijke Onderscheiding. "Hij verzet in zijn eentje het werk van een heel leger vrijwilligers en draagt bij tot het slagen van het evenement", zo staat te lezen in de aanbeveling. En: "Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd heeft ingespannen ten bate van de samenleving of anderen heeft gestimuleerd".

Laatste keer?


Jan Kuiper wordt ook door zijn gezin op handen gedragen. "Dit heeft hij dik verdiend", aldus zoon Robert. Zijn vrouw Nieke, kinderen Leonie, Marleen en Koen, de andere zoon Marco, zijn vrouw Jelleke en de kinderen Ralf, Suzan en Sabine, maar natuurlijk ook Jan Kuipers partner Grada, kunnen het beamen. "En misschien wordt dit wel zijn laatste jaar en dan is er geen mooier cadeau denkbaar", trekt Robert een rookgordijntje op.

Zomer Voorbij


Gevraagd naar een anekdote van zijn vader hoeft hij niet lang na te denken. "Ik vind zijn inspanningen voor het grote muziekfestival, dat hij in 2010 tijdens het 600-jarig bestaan van Purmerend organiseerde, kenmerkend voor hem. Samen met de veel te vroeg overleden manager Jaap Buis regelde hij dat alle grote Volendamse artiesten hier optraden. Jan Smit, Nick en Simon, de 3J's en The Tribute to The Cats Band stonden op het podium. Het was bovendien tijdens die gelegenheid dat de eerste plannen voor het muziekprogramma 'De Zomer Voorbij' op tafel kwamen".

Meer berichten