Hilariteit bij boekpresentatie Cees Baerts - Presentator Cees Grimbergen weet auteur met dyslectie uit de tent te

  Nieuws
Tv-presentator en programmamaker Cees Grimbergen en Cees Baerts gieren het uit na de onthullingen van de Purmerender. (Foto: Han Giskes)
Tv-presentator en programmamaker Cees Grimbergen en Cees Baerts gieren het uit na de onthullingen van de Purmerender. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

PURMEREND - Grote hilariteit bij de presentatie van 'Het komt op als...', het boek van dyslect Cees Baerts, in de Bibliotheek Waterland aan de Waterlandlaan. Presentator Cees Grimbergen, bekend van onder meer het tv-programma Hollandse Zaken, wist de schrijver te ontlokken tot enkele aanstekelijke uitspraken.
Zo maakte Baerts de aanwezigen deelgenoot van het feit dat ongeveer 30% in zijn boek verzonnen is. Op zijn beurt gierde Grimbergen het uit en prees de Purmerender vanwege zijn oprechtheid door te stellen dat de meeste schrijvers in zo'n geval zeggen "ik heb zo'n enorme fantasie". In zijn uiterst vermakelijke inleiding vergeleek Grimbergen de schrijver met Kees de jongen, hoofdrolspeler in de roman van Theo Thijssen. "Ik werd getriggerd door twee alinea's in het boek. Daaruit blijkt dat de Kees in het boek van Thijssen ook moest overleven. En ook tegen hem werd op de lagere school verteld dat het met hem niks zou worden", aldus de programmamaker.

Talenten

Alvorens Baerts, met knalgele bril op zijn hoofd, met Purmerendse Zaken een persiflage deed op Hollandse Zaken, reikte de schrijver het eerste exemplaar van 'Het komt op als...' uit aan wethouder Harry Rotgans. De reden was dat beiden elkaar goed leerden kennen in de periode dat Rotgans nog wethouder van onderwijs was. "Toen Cees mij voor het eerst zijn levensverhaal vertelde, was ik meteen verkocht. Hij staat model voor mensen met dyslectie. En die zijn er veel. Ze schamen zich daarvoor en durven er amper of niet voor uit te komen. Maar die mensen hebben absoluut talenten. Juist dat zou eens extra benaderd moeten worden. Aan de andere kant zie ik dat er goede dingen gebeuren, initiatieven worden ontplooid. Onder andere door de bibliotheek, die het probleem benoemt en aanpakt. Dat is pure vooruitgang terwijl ik besef dat nog heel veel mensen mensen met dyslectie in hun schulp kruipen", aldus Rotgans.
Veilige plek

Arjan Beune, van de Stichting Lezen en Schrijven, meldde dat liefst 2,5 miljoen mensen in dit land grote moeite hebben met lezen en schrijven. En Daniëlle Schrumpf, verbonden aan Bibliotheek Waterland, pleitte voor de openbare leeszaal als veilige plek is voor iedereen, juist ook voor degenen die problemen hebben met lezen en schrijven. "Wij hebben een lage drempel en wij willen op een ontspannen manier en met medewerking van vrijwilligers iedereen helpen. Wees daarom welkom", zette Schrumpf de deur van de bieb wagenwijd open.
De schrijver zelf genoot met volle teugen. Hij kan nog steeds moeilijk bevatten dat zijn boek en inspanningen zoveel teweeg hebben gebracht. "Het is echt niet normaal. ik kan zeggen dat ik best veel tegenslag in mijn leven heb gehad, vooral ook als gevolg van mijn woordblindheid. Maar als ik dit allemaal meemaak, is het dubbel en dwars waard geweest", aldus Baerts.
Doorzetter

Echtgenote Bea en zoon Mihlo steken hun trots niet onder stoelen of banken. "Ik weet wat mij pa dagelijks moet doen om te kunnen lezen en schrijven. Hij is een doorzetter en geeft nooit op", aldus Mihlo. Bea: "Cees is een perfecte echtgenoot en vader die ondanks zijn handicap altijd goed voor zijn gezin heeft gezorgd. Dat hij nu toch een boek heeft geschreven, had ik nooit durven hopen".

Meer berichten