Missie Paralympics 2024 in Parijs - Rolstoeltennisser Melvin Smid (40) maakt nu vooral veel vlieguren
Nieuws
Melvin Smid gedreven bezig op de baan van TV Neckslag. (Foto: Han Giskes)
Melvin Smid gedreven bezig op de baan van TV Neckslag. (Foto: Han Giskes) rodi.nl

PURMEREND - Melvin Smid weet precies wat hij wil. De 40-jarige rolstoeltennisser focust zich helemaal op deelname aan de Palalympics van 2024 in Parijs. Momenteel is hij samen met een team van begeleiders, waaronder tennisleraar Joost Franke, bezig met het uitstippelen van een plan dat hem over zes jaar naar de Franse hoofdstad moet leiden. Smid kent nauwelijks twijfels. "Ik ben een doorzetter en wil er alles voor opzij zetten", klinkt het strijdvaardig.
Dat hij een doorzetter is bewijst niet alleen zijn sportieve geldingsdrang. Twee jaar geleden onderging Smid, die voor de Stadspartij in de gemeenteraad zit en de grote man is achter de Sport Awards Purmerend , een maagverkleining. Het gevolg is dat hij 70 kilo is afgevallen. Dat is nog niet alles want problemen aan nek en schouders noopten hem om het rustiger aan te doen. En van recentere datum is de kronkel in zijn darm, die net op tijd operatief is hersteld. "Gelukkig want anders had ik een stoma moeten hebben. Die ellende is me bespaard gebleven", aldus Melvin Smid, die met het rolstoeltennis de draad heeft opgepakt. En hoe!

Sotchi 2010


De Purmerender is, zoals hij zelf zegt, altijd met sport bezig. "Ik heb 15 jaar lang aan Para Ice Hockey gedaan. We hebben EK's en WK's gespeeld en wisten het uiteindelijk te brengen tot de kwalificatie voor Sotchi in 2010. Helaas was dat net een brug te ver".
Smid werd bij toeval met het rolstoeltennisvirus geïnjecteerd. "Na mijn maagverkleining ben ik me suf gaan sporten en fitnessen. Ik had te maken met flink spierverlies en dat wilde ik zo snel mogelijk terug hebben. Tot ik Petra Schilp van Spurd tegen kwam. Via haar kwam ik in contact met Ronald Vink, een begenadigd rolstoeltennisser uit De Rijp. Ik deed mee met een van zijn tennisclinics en hij vroeg me achteraf of ik soms getennist had. Hij vond namelijk dat ik er aanleg voor had".

Joost Franke


Toen Melvin Smid de smaak van het tennissen definitief te pakken had, kruiste tennisleraar Joost Franke zijn pad. "We hebben gepraat en goed overlegd en zachtjes aan smeedden we plannen om te kijken tot hoever ik zou kunnen komen. Ik heb me vanaf dat moment ook ingeschreven voor toernooien. Best ingewikkeld, want rolstoeltennis is lang niet op elk toernooi een onderdeel. Mijn eerste toernooi was in Badhoevedorp. Vervolgens kwam er door de darmhernia aan vervelende periode en kon ik anderhalve maand niks doen. Vervolgens heb ik de draad weer vol opgepakt en ben ik als een gek gaan trainen. Ik tennis nu zo'n twee tot drie keer per week en fitness hier ook nog bij".

Nummer 35


De talentvolle Purmerender, momenteel nummer 35 op van Nederland, doet van 18 tot en met 21 oktober mee aan het Montfermeil Wheelchair Tennis Open 2018 in Frankrijk. Dit toernooi maakt deel uit van de internationale ITF Future Series. De rolstoeltennisser van TV Neckslag neemt deel aan de second draw in het enkel- en dubbelspel. De gedreven Smid popelt om naar Frankrijk af te reizen. Eenvoudig is het allemaal niet, want doordat hij in een rolstoel zit, is hij afhankelijk van andere mensen.
Een uitgekiend stappenplan moet hem in 2024 brengen tot deelname aan de Paralympics in Parijs. In sportieve zin maakt Smid de komende periode zoveel mogelijk vlieguren, ten aanzien van faciliteiten en sponsoring moet hij ondersteund worden. In Tennis And More vond hij een kledingsponsor. Daarnaast zal de tennisser een professionele stoel moeten hebben, die hem op de indoor- en outdoor tennisbanen tot grote daden kan brengen.

Stichting


Mede om die reden wordt een stichting in het leven geroepen. Deze heeft tot doel om Smid op het spoor van sponsors te zetten en van de nodige middelen te voorzien, maar tevens om de rolstoelsporten in zijn algemeenheid en eenzamen in de samenleving te helpen. "We gaan dit op een keurige manier en heel transparant opzetten. We hebben bestuursleden nodig. Doordat ik in de gemeenteraad zit, is dit allemaal goed doorgesproken met het college van B&W. Gelukkig ziet men geen belangenverstrengeling", aldus Smid.
Melvin Smid stelt zich ondertussen niet alleen meer ten doel om in 2024 onderdeel uit te maken van het Nederlands Paralympisch team, hij doet er ook alles aan om in 2025 in de top 10 van Nederland te staan. "Het is alles of niets, ik ga van nul tot honderd. Het past wel bij mij", zegt hij tot slot.