Dierendag

  Nieuws

De afgelopen tijd waren de reclameblokken op tv goed gevuld met allerlei spots over uiteenlopende vormen van dierenbescherming of- hulp. Opgesloten leeuwen, zielige ezels, verweesde honden, zwervende katten, zij allen hebben hulp nodig. De diervriendelijke organisaties doen een beroep op u of beter: op uw portemonnee. Het kan niet anders dan dat het spervuur dat dierenleed heet verband houdt met Werelddierendag.
Waar komt het idee vandaan en waarom is het nu juist vandaag Werelddierendag? Een kleine 90 jaar geleden werd tijdens een internationaal congres van de Dierenbescherming 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De keus viel op die datum vanwege de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige staat bekend om zijn grote respect voor al het leven, maar dat van dieren in het bijzonder.
Veel dierenliefhebbers kopen vandaag voor hun huisdier een cadeautje. Alsof ze jarig zijn. Een nieuwe hondenmand voor je trouwe viervoeter? Of hondenspeeltjes en hondensnacks. Maak je kat blij met een nieuwe krabpaal. Anderen geven geld aan de dierenbescherming, de dierenambulance of een ander goed dierendoel. Ik vind het een mooie gedachte.
Maar waar ik niet goed raad mee weet is met die irritante vlieg, met de muis die in de schuur rondscharrelt en graag aan mijn voorraad levensmiddelen knaagt, met de mug op de muur en de slak in de tuin. Ik geef het toe, hun leven telt doorgaans niet echt. Met een goed gerichte klap help ik ze naar de dierenhemel. Maar doodslaan of – trappen op Dierendag. Dat gaat me nu net een beetje te ver.
Dagje uitstellen maar.
Z. Lijner

Meer berichten