Medisch Centrum Novawhere officieel een feit - Alles-onder-één-dak concept sluit aan op ieders zorgw

  Nieuws
De officiële opening in beeld. Met Julie, Milou en Eline, mevrouw Pen-Satlie (rechts) en wethouder Harry Rotgans (links). (Foto: Evert Ruis)
De officiële opening in beeld. Met Julie, Milou en Eline, mevrouw Pen-Satlie (rechts) en wethouder Harry Rotgans (links). (Foto: Evert Ruis) (rodi.nl)

PURMEREND - Medisch Centrum Novawhere (MCN) draait al gedurende maanden, zodat verondersteld mag worden dat de kinderziektes eruit zijn. Afgelopen dinsdagavond was de officiële opening.
Wethouder Harry Rotgans, mevrouw Josien Pen-Sarlie en de kinderen Julie (11), Milou (8) en Eline (6) openden het gebouw gezamenlijk. Jong versus oud zij-aan-zij bij de openingshandeling. Niet zo vreemd als je bedenkt dat zij symbool staan voor de cliëntengroep die aangewezen is op MCN.
Het in het verlengde van Zorgcirkel Novawhere gebouwde medisch centrum biedt onderdak aan de huisartsenpraktijken Pen/Voorberg en Franse/Poel, apotheek De Meeuw, artsenlaboratium Salt, fysiotherapiepraktijk FysioConsult, alsmede een podotherapeut en Zorgcirkel Thuiszorg. Zij huren een ruimte van De Zorgcirkel.

Initiatief

In mei vorig jaar startte de bouw van Medisch Centrum Novawhere. Ook destijds toog Rotgans naar Overwhere, om samen met huisarts Marjolein Pen, initiatiefneemster van het project, en toenmalig regiomanager Diana Bruin van De Zorgcirkel, een symbolische handeling te verrichten. In de tussentijd heeft Bruin plaatsgemaakt voor interim-manager Marga Haveman.
Marjory Smiers is Manager Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) bij De Zorgcirkel. Smiers is lovend over het alles-onder-één-dak concept. “Voor de patiënten in de wijk biedt het alleen maar voordelen. Als de huisarts constateert dat thuiszorg nodig is, kan dit in hetzelfde pand geregeld worden. En dat is maar één voordeel van dit centrum”.
In het plaatje

Het centrum past precies in het plaatje dat door alle partijen is ingekleurd. Smiers: “Het hebben van meer faciliteiten bij elkaar is zoals we het graag willen hebben. Zo zijn de lijnen kort. In de loop der jaren zijn de omstandigheden ten aanzien van zorg flink veranderd. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Om goed en snel aan de vraag te voldoen, moet er nadrukkelijker samengewerkt worden”.
Breed spectrum

Ze neemt de huisarts als voorbeeld. “Neem alleen het spectrum van een huisarts. Die heeft te maken met babies en ouderen. Een bredere doelgroep is nauwelijks denkbaar. Met de faciliteiten in Medisch Centrum Novawhere zijn de huisartsen, apotheek De Meeuw, de fysiotherapiepraktijk en zeker ook de aan de huisarts gelieerde specialist ouderengeneeskunde er zeker van dat de lijnen ultrakort zijn. En zal het niet snel gebeuren dat een gewenst proces ellenlang gaat duren”.
Marjory Smiers vertelt dat het centrum naadloos aansluit bij de visie van De Zorgcirkel. “De juiste zorg op de juiste plaats. Intern in de organisatie is de ultieme wens om nog veel meer samenwerkingsverbanden aan te knopen. Met ziekenhuizen, huisartsenposten en ga zo maar door”.

Meer berichten