Mick Harren: "Ik ben klaar met fakewereld" - Na inktzwarte periode bracht zanger met zoon een nieuwe single uit

Nieuws
De zanger eet nog liever alle platen op dan dat hij ooit nog in Purmerend optreedt. (Foto: Eddie Mol)
De zanger eet nog liever alle platen op dan dat hij ooit nog in Purmerend optreedt. (Foto: Eddie Mol) rodi.nl

door John Bontje
PURMEREND - "Nee, in Purmerend treed ik niet meer op, al bieden ze honderdduizend euro". Zanger Mick Harren is duidelijk teleurgesteld en boos. "Ik heb me jaren achtereen uitgesloofd en vaak voor weinig of niets allerlei optredens gedaan in de stad. Na mijn vrijlating uit de gevangenis kreeg ik een brief vanuit het stadhuis. Hierin werd mij te verstaan gegeven om de Koemarkt voortaan te mijden. Nu ik erover begin, zakt mijn broek nog tot mijn enkels af".

De reden van het gemeentelijk schrijven laat zich raden. Harren (51) wilde in de zomer in een horecagelegenheid op de Koemarkt iets drinken en werd volgens zijn zeggen ineens door de zoon van zijn ex-vrouw, waarvan hij vijf jaar geleden is gescheiden, uit de tent gelokt. Daarop trok de zanger een neppistool. "Ik reageerde op een directe doodsbedreiging. Achteraf natuurlijk niet goed, heb er ook spijt van en ik ben er zeker niet trots op. Maar we hebben het wel over een situatie waarin ik met de dood werd bedreigd. Geen kleinigheid, dacht ik zo".
In zijn huis kijkt hij terug op een hectische periode, zat door zijn onbezonnen actie zelfs elf dagen in hechtenis waarvan acht dagen in beperking. Zowel kranten als roddelbladen stonden er bol van. Het steekt Mick dat Barbertje blijkbaar moest hangen en de buitenwereld uit was op zijn val. "Ik heb een hoofdredacteur van een van deze bladen naderhand stukken laten lezen waarin zwart op wit het tegendeel staat. Maar dat wil die druiloor niet publiceren, want de waarheid is niet interessant. Ook niet dat er in de eerste nacht dat ik vast zat in mijn huis is ingebroken. Ik en mijn buren weten wie dat heeft gedaan, mensen hebben hem over de schutting zien klimmen".

Eén toneelstuk


Harren meent dat hij op de bewuste avond van het 'schietincident' op de verkeerde plek en op het verkeerde tijdstip was. "Gelukkig weet inmiddels iedereen hoe de vork werkelijk in de steel zit. Op 2 november moet ik voorkomen en dan zal blijken dat niet ik de slechterik ben, maar dat anderen me tot het uiterste hebben gedreven", gaat Harren verder. "Ik maak me geen enkele illusie dat de roddelpers daar nog over publiceert. Dat is niet interessant en verkoopt niet. Mij willen ze in een kwaad daglicht zetten. Weet je, ik ben helemaal klaar met die fakewereld. Het is één groot toneelstuk, een regelrechte poppenkast. En omdat ik uit de Jordaan kom, een grote bek heb en al vanaf jonge leeftijd recht-door-zee ben, word ik afgeschilderd als de crimineel".

Echte vrienden


Hoe gek de wereld in elkaar steekt, ontdekt de zanger na zijn vrijlating vrijwel dagelijks. "Ik heb nog nooit zoveel boekingen gehad als de laatste tijd. Mijn boekingskantoor belt me regelmatig op en zegt: Mick, ik snap er geen snars van maar iedereen wil je hebben. Ik bedoel maar! Na mijn vrijlating uit de gevangenis in Zwaag ben ik vier dagen helemaal van de rel geweest, had ook last van stemmingswisselingen. Niet zo gek want er was nogal wat gebeurd en ik heb wel mijn dochter Semmy thuis wonen en zoon Bowy woont weliswaar allang op zichzelf, maar wat zou hij ervan vinden. Om maar te zwijgen van mijn moeder. Na die eerste dagen heb ik flink op mezelf ingepraat en ben ik het leven van een andere kant gaan zien. Je leert in zo'n situatie wel wie je echte vrienden zijn".
Zijn eerste optreden na zijn opsluiting was in Wijk aan Zee. "De tent zat ramvol, er kon niemand meer bij. Dat deed me zo ontzettend goed. Aan de andere kant snap ik het ook niet, want wat drijft het in mensen, om zo massaal op te draven voor iemand die net vast heeft gezeten. Is dat nou sensatiezucht?", vraagt hij zich hardop af.

Nieuwe single


Enkele weken geleden kwam zijn nieuwe single uit. "Was Jij Maar Even Hier' is de titel. Heel apart is dat er een rap op staat van zoon Bowy. "Het nummer is goed opgepakt, onder andere door RadioNL, dat sinds kort de status van een volwaardig radiostation heeft. Ze promoten me geweldig. En grappig is dat het nummer vorige week bij RTV Oost op de tweede plaats in de Top 33 binnen kwam. Ik sta nog boven Jan Smit", lacht Harren, die samen met Bowy optredens doet.

Draad oppakken


Na een inktzwarte periode pakt de in Purmerend woonachtige zanger de draad dus weer op. Hij vertrouwt op zijn gevoel, zijn nieuwe kijk op het leven en zijn vrienden en relaties, waaronder zijn sponsors autobedrijf Heron en Steven van Vliet (kledingsponsor). Ook het feit dat zijn contact met dochter Semmy en zoon Bowy goed is koestert hij als geen ander.
Tot slot hecht Mick er veel waarde om de lezers van deze krant deelgenoot te maken van het volgende. "Toen ik uit de gevangenis werd ontslagen, had ik voor even geen onderdak. Kreeg ik een berichtje van mijn allereerste vrouw. Ik mocht in haar huis slapen. Haar nieuwe relatie vond dat ook prima. Toen dacht ik zie je wel, zo slecht kan ik toch niet zijn. Want als ze geloofd had dat ik echt een crimineel was had ze dit aanbod nooit gedaan".