De Zonnebloem roept vrijwilligers op - "Het is fantastisch werk, ze krijgen er veel voor terug"

Nieuws
Van links naar rechts: Rita van der Wallen (voorzitter De Zonnebloem Purmerend), An Swart, Sietske van Houten, Louis Sewing en Herman Westra. (Foto: RM/John Bontje)
Van links naar rechts: Rita van der Wallen (voorzitter De Zonnebloem Purmerend), An Swart, Sietske van Houten, Louis Sewing en Herman Westra. (Foto: RM/John Bontje) rodi.nl

PURMEREND - Om met de deur in huis te vallen: De Zonnebloem afdeling Purmerend is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Met name om mensen thuis te bezoeken. Om een kopje koffie of thee te drinken, een praatje te praten. Zodat deze mensen, in alle gevallen leden van en dus verbonden aan De Zonnebloem, niet in een isolement belanden.


Met An Swart (92), Louis Sewing (94), de vrijwilligers Sietske van Houten en Herman Westra en voorzitter Rita van der Wallen van de afdeling Purmerend zet het Purmerends Nieuwsblad een boom op over de impact van huisbezoeken en de verdere positieve gevolgen van deze ontmoetingen. Want dat het vaak niet alleen blijft bij bezoekjes aan huis weten An en Louis maar al te goed.
Louis Sewing krijgt regelmatig bezoek van Herman Westra. Westra helpt de kwieke baas daar waar hij kan. Daarnaast kijkt Sewing uit naar de activiteiten en uitstapjes. "Ik ben een trouw bezoeker van de bingomiddagen in het buurthuis Gildeplein. Ik heb daar steun aan, ontmoet er andere mensen en dat helpt om het leven leuk te blijven vinden. Om die reden ga ik ook vaak mee met uitstapjes. Dat kost natuurlijk wel wat, maar ik zou het niet willen missen", aldus Louis Sewing.

Niet eenzaam


An Swart is het hartgrondig eens met Sewing. "Ik ben zeker niet eenzaam, krijg nog zoveel bezoek van mijn kinderen, kleinkinderen en anderen. Maar het is gezellig om mee te gaan met de uitstapjes. We zijn de laatste keer nog naar het Zandsculpturenfestival in Garderen geweest. Met 150 leden in de drie bussen. Het was hartstikke gezellig. En ik ga ook graag naar spelletjesmiddagen of naar een lezing van de Vereniging Historisch Purmerend. Verder krijg ik regelmatig Sietske op bezoek. We drinken dan een kopje koffie en praten over van alles en nog wat. Vind ik geweldig en waardeer ik zeer", zegt An.

Activiteiten


Naast bezoeken thuis zijn Van Houten en Westra bij De Zonnebloem Purmerend druk doende met activiteitenbegeleiding. Sietske: "Dit werk doe je vanuit je hart. Het is niet in uren te vatten, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik vind het mooi dat onze leden genieten en dat ze iets hebben aan onze bezoekjes en onze begeleiding tijdens activiteiten buiten de deur. En wat ik ook leuk vind is de afwisseling".

Boottochten


Herman Westra, die in zijn werkzame leven op de loonlijst van vliegtuigbouwer Fokker stond, is al sinds 1966 betrokken bij de bekende boottochten van De Zonnebloem. Vanaf 2009 is hij als huisbezoeker en activiteitenbegeleider betrokken bij de afdeling Purmerend. "De boottochten deed ik al tijdens mijn werk voor Fokker. Wat ik nu doe, een combinatie van bezoeken en activiteiten, zie ik als vrijwilligerswerk met pluspakket", lacht hij.
Sietske en Herman zijn momenteel druk bezig met activiteitenprogramma voor 2019. Westra: "Voor uitstapjes zoek ik de restaurants voor onderweg, de bussen en reken uit wat het allemaal gaat kosten".

Veroudering


Voorzitter Rita van der Wallen ziet dagelijks wat mensen zoals Sietske en Herman allemaal doen om het de leden naar de zin te maken. Van der Wallen zou dan ook dolgraag zien dat de groep vrijwilligers groter wordt. "Er kunnen zeker 10 tot 20 mensen bij. De voornaamste reden is dat we te maken hebben met veroudering van de huidige groep", is haar verklaring.

Meerwaarde


De voorzitter heeft goede hoop dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. "Ik hoor altijd van alle vrijwilligers dat het zo leuk werk is. Ze krijgen er heel veel voor terug. Het heeft bovendien meerwaarde, vooral omdat ouderen zoveel mooie verhalen kunnen vertellen".
Voor inlichtingen kan men terecht bij Evelien Kikkert, secretariaat De Zonnebloem Purmerend. Het telefoonnummer is 0299 43 11 97, het e-mailadres is e_morlang@hotmail.com