Leerlingen 'Da Vinci' trappen € 17.000,- bij elkaar - Drie dagen buffelen in de Pyreneeën voor het go

  Nieuws
De groep voor de reis naar Frankrijk. (Foto: Han Giskes)
De groep voor de reis naar Frankrijk. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

PURMEREND - Tien leerlingen van het Da Vinci College hebben tijdens Ride4Kids Pyreneeën Challenge een bedrag van € 17.000,- bij elkaar gefietst. De overkoepelende stichting Ride4Kids mocht in totaal € 200.000,- bijschrijven. Het bedrag gaat naar kinderen met een (energie-)stofwisselingsziekte.


Het tiental, bijgestaan door de docenten Van Diepen en De Koning en de ouders Tim Melse en André van der Klei, moest alles uit de kast halen. Opgeven was geen optie, want ze zouden en moesten legendarische beklimmingen als Col du Tourmalet, Col du Soulor en Col d'Aubisque over. Fietsfanaten kennen deze 'puisten' in de Pyreneeën als bijna niet te nemen hobbels tijdens de Ronde van Frankrijk.

Combinatie


Volgens Linda van der Klei (17), een de deelnemers, was de driedaagse een combinatie van flinke inspanning, fraaie vergezichten, huishoudelijk werk en ook emotie. "Het was zeker niet alleen fietsen. In totaal moesten we zo'n 300 kilometer fietsen, ongeveer 80 tot 90 kilometer per dag. Na elke tocht moesten we ook schoonmaken en eten klaarmaken. We bivakkeerden op een camping, hebben natuurlijk ook wel aan het zwembad gelegen", vertelt ze.

Emotioneel


De groep vond het af en toe ook wel emotioneel. "Als ik erover nadenk hoe aardig alle mensen van de organisatie waren en hoe de band onderling steeds hechter werd, krijg ik bij wijze van spreken nog kippenvel", kijkt Linda, leerlinge van 6 VWO, terug op het mooie avontuur.

Keuze makkelijk


De leerlingen van het Da Vinci besloten in het kader van Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM), een vak op het voortgezet onderwijs, mee te doen aan het speciale goede doelenproject van Ride4Kids. Linda: "We hebben altijd al iets met fietsen gehad dus voor ons was de keuze niet zo ingewikkeld. Vorig jaar zijn we begonnen met de voorbereidingen. Dat vergde toch best wel wat tijd. Er moest van alles geregeld worden, niet alleen op school, ook gedurende de trip. De challenge duurde drie dagen en we zijn een week weg geweest. Ook zijn we druk gaan zoeken naar sponsors".

Sponsors


Die werden gevonden in Autoverhuurbedrijf Bert Jonk, VUE bioscoop, slagerij Walter Brouwer en niet te vergeten Rabobank Waterland e.o. "De bank heeft vier jaar geleden de fietsen geschonken waarop we de challenge hebben gereden. En voor deze speciale gelegenheid deed de Rabobank nog een donatie van tweeduizend euro".

Meer berichten