`Wat hebben we ontzettend veel geleerd` - Purmerender Jeroen Havinga tiende bij WK padel voor veterane

  Nieuws
De hele Nederlandse equipe, met helemaal links Jeroen Havinga. (Foto: aangeleverd)
De hele Nederlandse equipe, met helemaal links Jeroen Havinga. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ESTEPONA - In Estepona was het van maandag 8 tot en met zaterdag 13 oktober een komen en gaan van sportieve veteranen. In de Zuid-Spaanse kustplaats waren die week de eerste wereldkampioenschappen padel voor veteranen. Padel is een soort kruising tussen tennis en squash. Padellers kwamen vanuit maar liefst zestien landen vanuit de hele wereld over, waaronder uit de bekende padellanden als Spanje, Italië, Portugal, Argentinië, Brazilië, Chili, Uruguay en Mexico. Ook Nederland was met een team vertegenwoordigd en wel met de Purmerender Jeroen Havinga in de categorie 55. Ingewijden kennen hem als voorzitter en tennisser/padeller bij Tennis- en Padelvereniging Elckerlyc in Purmerend.

Er waren vier poules met vier landen. Nederland zat in een zware poule met Argentinië, Portugal en de Verenigde Staten, dat zich overigens op het laatste moment terugtrok. De beste twee landen mochten strijden voor plaats 1 tot en met 8 en de nummers drie en vier om plaats 9 tot en met 16. Bij elke landenwedstrijd van de heren waren 5 punten te verdienen. Het 55+dubbel, met Havinga in de gelederen, speelde tegen het 55+dubbel van het andere land. Vervolgens waren de 50+, 45+, 40+ en als laatste het 35+ dubbel aan de beurt.
“Tegen Argentinië speelden we goed, maar we verloren desondanks met 5-0”, blikt Havinga terug. “Ook de partij tegen Portugal ging met 4-1 verloren. Het 35+dubbel pakte daarin de winst en ons 55+dubbel verloor pas na drie sets. Het werd 10-7 in de supertiebreak. De overige dubbels zaten er ook vaak dichtbij, wat betekende dat we om de negende plek moesten gaan strijden.”
Daarin lieten de Nederlandse veteranen zien goed met de subtop mee te kunnen. De eerste wedstrijd was een prooi voor Oranje. Engeland ging met een 5-0 pak op de broek van het veld af. Vervolgens klopten de Nederlanders Finland met 4-1. Het was eind goed al goed geweest als ze ook België zouden verslaan, maar helaas voor Oranje wonnen de Belgen nipt met 3-2. Daarmee ging de negende plek naar onze zuiderburen, waardoor Nederland als tiende eindigde. Het thuisland kroonde zich uiteindelijk tot kampioen van het toernooi: Spanje versloeg in de finale Argentinië.

Veel geleerd
In een sport die in Nederland in hoog tempo steeds meer wordt ontdekt, deed het Nederlandse veteranenteam in Spanje veel ervaring op. Havinga: “Afgelopen week heb ik ervaren dat we op de padeluniversiteit van de wereld hebben gezeten. Wat hebben we tijdens onze wedstrijden ontzettend veel geleerd. Vooral tegen Argentinië en Portugal. Zij hebben spelers die ontzettend veel geduld hebben, zoeken naar de ruimte en je langzaam kapotspelen. We hebben ook veel geleerd door te kijken als de toplanden tegen elkaar speelden. Er stonden in de padelkooi levende legendes waar ik eerlijk gezegd de namen niet van wist. Ik leerde ze pas kennen nadat het mij verteld werd en door te googelen. Alle spelers en speelsters gaan met een schat aan ervaring naar huis en zullen hun opgedane kennis weer overbrengen naar de spelers in Nederland. Zo kunnen we het padelniveau in ons land verder omhoogkrikken!”
De dames deden het overigens nog beter dan de heren. Zij zorgden er met onder anderen de Noord-Hollandse Kim Heneweer voor dat Nederland als vijfde eindigde. Ook bij de dames pakte Spanje het goud. De Zuid-Europaansen versloegen in de eindstrijd Italië.
Eerste WK voor veteranen
“Dit eerste WK voor veteranen is op initiatief van de Nederlandse Padelbond georganiseerd. Het was (voormalig) veteranencoördinator Pjotr van Dalfsen die in 2016 in verschillende categorieën veteranendagen organiseerde en interlands opzette. De International Padel Federation (FIP) zag het grote succes van deze groep veteranen, die met veel passie, plezier en enthousiasme padel omarmden”, weet Havinga.
Voor meer informatie over padel kunnen belangstellenden kijken op www.elckerlyc.nl of een e-mail sturen naar: padelelckerlyc@outlook.com en ook kennismaken met de sport.

Meer berichten