'Allemaal hetzelfde doel: vrede en veiligheid stichten' - Veteranen blij met extra waardering lokale jaarlijkse

Nieuws
De heer Veldhoen en heer Stiemer laten foto's zien van vroeger. (Foto: Rodi Media/SZ)
De heer Veldhoen en heer Stiemer laten foto's zien van vroeger. (Foto: Rodi Media/SZ) rodi.nl

PURMEREND - Ruim 100 veteranen komen 17 oktober aanstaande bij elkaar voor de jaarlijkse lokale Veteranendag in wokrestaurant De Doele in Purmerend. Het is de tiende keer dat er op deze manier een blijk van extra waardering uitgaat naar 'oude' en 'jonge' veteranen. "Deze dag wordt erg gewaardeerd onder ons", aldus oud-marinier Veldhoen. Jong of oud, ze hebben allemaal hun eigen verhaal...drie keer gewond geraakt, ondergedoken, in een ravijn gereden, onder vuur gelegen, maten verloren, ga zo maar door. De maandelijkse veteranencafés, en de jaarlijkse veteranendag verbindt hen en doet de oudgedienden goed. Thorbecke (40) diende in Afghanistan: "We hebben allemaal in soortgelijke situaties gezeten. Je weet hoe de ander zich voelt, daar hoeven niet altijd woorden aan te pas te komen."

door Shelley Zuizewind

Dat betekent dan ook dat er tijdens de veteranencafés en tijdens de jaarlijkse veteranendag genoeg ruimte openblijft voor een biertje en praat over ‘koetjes en kalfjes’. De 91-jarige oud-marinier Veldhoen diende in Nederlands Indië en vertelt: "Ik wil niet over alles praten dat is te heftig. Maar tijdens de maandelijkse veteranencafés komen er zo nu en dan toch herinneringen naar boven die zorgen voor mooie verhalen. Die ene keer bijvoorbeeld dat ik in Oost Java riep: 'handen omhoog of ik schiet' op z'n Javaans…maar ze hadden daar drie verschillende talen in de regio. Ik had mij de ene taal zeer snel eigen gemaakt, maar de soldaat tegenover mij snapte er geen snars van! Toen ik in 1950 gewond was geraakt en terugkwam in Nederland, werd ik, toen ik uit de trein stapte, uitgescholden voor moordenaar...terwijl we de Bersiap periode hadden meegemaakt. De vijand liep met speren…Er vielen duizenden Nederlandse slachtoffers..."

Boobytraps


Ook de heer Stiemer (91) werd op zijn twintigste uitgezonden naar Nederlands Indië. "Samen met mijn tweelingbroer kreeg ik een opleiding in Nijmegen en Grave. Dat was in januari 1948. We hebben na onze opleiding een maand gevaren naar Nederlands Indië. Toen we daar net aankwamen was alles onwerkelijk...rijst hadden we nog nooit gezien…maar ja we moesten toch wat eten. Ik was eerst geweerschutter en vervolgens werd ik gepromoveerd tot mitrailleurschutter. Dan moest je wachtlopen...het zat vol met boobytraps en bommen die de jappen daar hadden neergelegd .Ik ben twee keer gewond geraakt, een keer in een ravijn gereden en een keer doordat een bom afging en de splinters in het rond vlogen. Overal lag gevaar op de loer...En toch zit ik hier nog. Daar ben ik best een beetje trots op!" Vele militairen sneuvelden in de periode dat Stiemer in Nederlands Indië zat. Zijn boer overleefde de oorlog wel maar is helaas al op zijn 61ste overleden.

Posttraumatische stress


Veel oud-militairen kampen met psychische problemen als ze weer terug gaan in de maatschappij. Thorbecke (40) diende in Irak en Afghanistan. "Ikzelf kon redelijk goed praten over mijn emoties toen ik terugkwam. Uiteraard praat je met je vrouw en familie en mensen die dichtbij staan. Het thuisfront is ontzettend belangrijk voor elke militair. Ik heb zelf geen PTSS (posttraumatische stress stoornis) opgelopen maar een goede vriend van mij wel. We hebben daar natuurlijk van alles gezien en meegemaakt. Dat moet je op de een of andere manier kunnen verwerken en een plek kunnen geven. In Afghanistan en Irak heeft op mij de meeste indruk gemaakt dat de mensen daar niet dom zijn, maar dat ze dom worden gehouden. Je kwam daar gewoon vanuit de Westerse wereld terug in de zestiende eeuw, zo was het daar onder Saddam. Toen hij eenmaal was afgezet deden veel vrouwen hun hoofddoeken af...heel bijzonder om te zien!"

'Veel gezien'


De heer Holla (60) diende in Libanon. "Ik ben blij met het stukje extra waardering dat we nu krijgen en daar past een jaarlijkse Veteranendag in Purmerend goed in. Een aantal jaren geleden was er niks voor ons..waardering vanuit defensie was er ook niet en ik was er eigenlijk al klaar mee… Zo'n veteranendag doet dan toch goed." Holla was in Libanon in '79 en '80 en als korporaal verantwoordelijk voor de aan- en afvoer van water een eerste levensbehoeften. "Vrij snel werd ik overgeplaatst naar het hoofdkantoor en werd ik de vaste chauffeur van een majoor waar ik het uitstekend mee kon vinden. Ik heb veel gezien, vaak was er veel onrust, veel heikele momenten en we hebben wel eens onder vuur gelegen ja. De spanning lag altijd op de loer..."
Alle Purmerendse veteranen hebben inmiddels een uitnodiging gekregen voor de Veteranendag. Deze wordt 17 oktober gehouden van 11.30 uur tot 15.00 uur. Er zijn toespraken van burgemeester Don Bijl, de beschermheer van de Stichting Veteranen Purmerend en van Luitenant-Generaal van Griensven, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen. Doña Pessy zorgt voor de muzikale omlijsting.
Reageren op dit verhaal? Mail naar shelleyzuizewind@rodi.nl