Filmhuis vertoont The Bookshop - Met inleiding van Wouter van Waardt van Het Leesteken

  Nieuws
Scène uit de film The Bookshop van Penelope Fitzgerald. (Foto: aangeleverd)
Scène uit de film The Bookshop van Penelope Fitzgerald. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

PURMEREND - Dinsdag 23 oktober draait Filmhuis Purmerend de nostalgische boekverfilming The Bookshop. Dit keer met een speciale inleiding van Wouter van Waardt van boekhandel Het Leesteken. De film won in Spanje drie Goya’s: voor beste film, beste regie en beste scenario. Aanvang 13.00 uur.
Het Leesteken werd ooit geopend na een zeer succesvolle crowdfunding-actie onder Purmerendse boekenliefhebbers toen Het Boekeneiland den deuren moest sluiten. Eigenaar Wouter van Waardt vergelijkt in zijn inleiding The Bookshop van 1959 en Het Leesteken anno nu. Is er veel verschil? En geeft zijn gouden tips: zijn favoriete boeken van het afgelopen jaar.

Droom najagen

In de boekverfilming van The Bookshop van Penelope Fitzgerald uit 1959, die om 13.30 uur begint, is moed en kracht hebben om je droom na te jagen het belangrijkste thema. Daarnaast is Florence Green, het hoofdpersonage, een frisse wind die door een gezapig Engels stadje waait en daar de boel opschudt. Florence koopt een vochtig huis in een bekrompen vissersplaatsje. Als bekend wordt dat zij er een boekwinkel gaat openen, zijn de reacties minzaam. “Ik lees nooit”, zegt iemand: een respons die de houding van het dorp samenvat.
Kunstencentrum

De welgestelde Violet, met vrienden in de hogere kringen, heeft haar zinnen gezet op het pand van Florence. Violet wil dat omtoveren tot kunstencentrum en dwarsboomt de pogingen van Florence haar boekwinkel te laten floreren. Gelukkig krijgt Florence steun van Mr. Brundish, een gecultiveerde kluizenaar.
De Spaanse regisseur Isabel Coixet weet de sfeer van een naoorlogs vissersplaatsje in Engeland goed te treffen. Kleine panden en straten, hardwerkende winkeliers, vissers en huisvrouwen, en een klein aantal grootgrondbezitters die zich ieder in hun eigen sociale omgeving bewegen.

Filmhuis Purmerend draait de films in het Stamhuis aan de Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/234/17/the_bookshop

Meer berichten