Stad krijgt een monument terug - Feestelijke eerste paal geslagen van Markthal op Koemarkt

  Nieuws
<p>Stad krijgt een monument terug<br /><span class="chapeau">Feestelijke eerste paal geslagen van Markthal op Koemarkt</span></p>
<p>Stad krijgt een monument terug<br /><span class="chapeau">Feestelijke eerste paal geslagen van Markthal op Koemarkt</span></p> (rodi.nl)

PURMEREND - De belangstelling gaf al aan hoe groot en ambitieus het project is. Afgelopen woensdagmiddag werd op de Koemarkt de eerste paal geslagen van de Markthal, die eind volgend jaar wordt opgeleverd. Het waren Frits Dix en zijn kleinzoon Luuk, die op de feestelijke dag exact 2 jaar is geworden, die de paal op spreekwoordelijke wijze in de grond boorden.

door John Bontje

De komende tijd gaat projectontwikkelaar Attica Vastgoed aan de slag met de multifunctionele overdekte Markthal. Op de plek van de voormalige Nukahal verrijst straks de Markthal met een echte centrale publieke functie. Naast een diversiteit aan markten kunnen hier bijvoorbeeld ook voorstellingen, tentoonstellingen en presentaties plaatsvinden. “We hebben grote plannen met de hal”, wist Dix na afloop van het moment te vertellen.

Marktstad

Pieter Dooper, projectmanager bij Attica Vastgoed, is terecht trots op het project: “Uiteraard staan wij stil bij deze feestelijke gebeurtenis. Later wordt, ter herinnering aan deze handeling, een plaquette opgenomen in de gevel van de Markthal. In 1484 verleende heer Jan van Egmond het marktprivilege aan het toen nog bescheiden stadje Purmerend. Koning Philips II bepaalde in 1572 dat de beestenmarkt, die inmiddels werd gehouden op de Koemarkt, op dinsdagmorgen diende plaats te vinden. In de eeuwen die volgden, groeide Purmerend als marktstad. In 2019, mogen wij een ‘modern monument’ toevoegen dat recht doet aan deze marktstad. Marktstad Purmerend krijgt eindelijk zijn overdekte Markthal: een overdekt plein, af te sluiten met glazen puien, geschikt voor tal van activiteiten”, aldus Dooper.

Feestelijk startsein

Wethouder Eveline Tijmstra is erg blij met het project: “Purmerend krijgt een waardevolle toevoeging aan de binnenstad. De Markthal speelt met een prachtig ontwerp met historisch besef in op de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Daarmee sluit de Markthal aan op de vele activiteiten die marktstad Purmerend te bieden heeft.”
De Markthal is een ontwerp van architect Jan Rietvink. Frits Dix: “Oud-collega’s van Jan hebben verschillende binnensteden in dit land volkomen om zeep geholpen. Dit is echt van een heel andere allure, want Purmerend krijgt een echt monument terug. Het begrip hal doet eigenlijk tekort aan wat er tot stand wordt gebracht. Het wordt een multifunctionele ruimte waar van alles kan worden georganiseerd”.

Sneer

Dix, die gemeente, Attica, bouwer IJbouw en architect Rietvink roemde, gaf fijntjes nog een sneer aan het miniscule groepje beroepsnegatievelingen, dat vanuit een achterkamertje of zolder altijd kritiek moet leveren op plannen. Met zijn laatste woorden “Laten we ons vasthouden aan degenen die deze stad een warm hart toedragen, en ons niet storen aan dat soort figuren”, bewaarde hij het klapstuk voor het laatst.

Meer berichten