Jarige Jo de Bruin (102) krijgt rondvlucht - Leden de Purmer Boules gaat met succes met de pet rond

  Nieuws
Jo de Bruin werd met een oldtimer uit zijn geboortejaar vervoerd en na afloop van de rijtoer als eerste begroet door wethouder Mariio Hegger. (Foto: Han Giskes)
Jo de Bruin werd met een oldtimer uit zijn geboortejaar vervoerd en na afloop van de rijtoer als eerste begroet door wethouder Mariio Hegger. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

PURMEREND - Jo de Bruin vierde afgelopen weekeind zijn 102e verjaardag met een toernooi bij jeu de boules vereniging de Purmer Boules. Voor deze speciale gelegenheid werd hij opgehaald met een oldtimer uit 1906, zijn geboortejaar.
Johan de Bruin (afgekort Jo) is geboren en getogen op een suikerbietenboot in Halfweg. Van jongs af aan hielp hij zijn vader op de boot. Via kanalen en rivieren voer hij als scheepsjongen met zijn vader naar België en Frankrijk. Jo’s ouders waren beiden analfabeet. Dat was iets wat hij absoluut niet wilde en daarom is hij op z’n twintigste aan wal gegaan, om te leren lezen en schrijven.

Nadat zijn huwelijk nam hij de boot van zijn vader over. Zijn vrouw wilde na verloop van tijd liever aan wal wonen. Het echtpaar verhuisde naar de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. In Amsterdam werkte hij 40 jaar bij het Gemeente Vervoer Bedrijf (GVB) als stuurman op de pont over het IJ. Jo deed ook bjjzondere klussen voor het GVB, zoals een pont ophalen van een werf buiten Amsterdam.

Naar Purmerend

Als één van de eerste bewoners ging hij wonen aan de Mercuriusweg in Purmerend. Hier woont hij nog steeds. Na zijn pensioen overleed zijn vrouw na 60 jaar huwelijk.

Purmer Boules

Op latere leeftijd maakte De Bruin kennis met jeu de boulesvereniging de Purmer Boules. Hij verzorgt er de banen. Elke maandag rond 10.00 uur rijdt hij met zijn scootmobiel het complex op. In plaats van de zandbanen aan te harken, strijkt hij met een mat achter zijn scootmobiel de banen glad. Daarnaast is Jo actief lid van de Purmer Boules. Hij speelt een paar keer per week.

Zelfstandig

De kwieke Jo woont nog steeds zelfstandig. Hij kookt en strijkt zelf. Daarnaast is hij druk bezig met zijn hobby: hij bouwt een triplexminiatuur (compleet met verlichting) van de pont en het vrachtschip waarop hij zo lang heeft gewerkt.
Extra leuk is het dat leden van de jeu de boulesvereniging geld bijeen hebben gebracht, om Jo op een rondvlucht boven Purmerend te trakteren. Dat avontuur gaat de oude baas te zijner tijd beleven.

Meer berichten