Petitie tegen verhuizing spoedeisende hulp voor kinderen - Ruim drieduizend mensen zetten handtekening

  Nieuws
Arno Timmermans (Raad van Bestuur) neemt de petitie in ontvangst van SP's Wim Wildschut. (Foto: Han Giskes)
Arno Timmermans (Raad van Bestuur) neemt de petitie in ontvangst van SP's Wim Wildschut. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

PURMEREND - Inwoners van Purmerend en omstreken vinden het onverteerbaar dat de spoedeisende hulp voor kinderen van het Waterlandziekenhuis wordt verplaatst naar het Westfries Gasthuis in Hoorn. Dat is af te leiden uit de aan de directie overhandigde petitie, een initiatief van de SP, die door 3.213 sympathisanten is ondertekend.

Door de sluiting kunnen kinderen die ernstig gewond zijn 's avonds en 's nachts niet meer terecht in het Purmerendse ziekenhuis, maar zijn ze gedwongen om naar Hoorn te gaan. SP Purmerend startte de petitie enkele weken geleden, naar aanleiding van de sluiting van bovengenoemde afdeling. In een mum van tijd werd de petitie duizenden keren getekend. Dit om aan te tonen dat veel mensen zich ergeren aan het besluit. "Een stad met 80.000 inwoners en geen spoedeisende hulp voor kinderen. Als je het zo zegt, denk je in eerste instantie aan een grap. Tot je er dieper over gaat nadenken. Het is belachelijk", aldus een reactie.
In een reactie laat het Waterlandziekenhuis het volgende weten:
"Wij danken de SP voor de betrokkenheid bij de inwoners en begrijpen dat dit voelt als verlies. Het besluit is niet lichtvoetig genomen. Door het samengaan van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis kunnen we de kwaliteit van zorg voor kinderen verder verbeteren. In Hoorn is 24 uur per dag, 7 dagen in de week een kinderarts, anesthesist en OK team in huis. Bovendien is er op deze manier voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig. Het landelijk tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen heeft ook zijn weerslag op onze ziekenhuizen. Dankzij het bundelen van onze teams uit Purmerend en Hoorn zijn we verzekerd van voldoende gespecialiseerde medewerkers om de beste zorg aan de kinderen in de regio te kunnen bieden".

Reistijd relatief

"Spoedeisende hulp aan ernstig gewonde kinderen heeft het Waterlandziekenhuis nooit zelf gedaan. Die kinderen worden namelijk zo spoedig mogelijk vervoerd naar een (academisch) centrum waar adequaat zorg kan worden geboden. En dat is precies het punt. Als je de zorg iets meer concentreert, zijn we beter in staat direct goede kwaliteit van zorg te leveren. De reistijd is relatief. Belangrijker is dat er geen vertraging in het ziekenhuis ontstaat en er deskundig personeel direct aanwezig is. Toch begrijpen wij heel goed dat het voor sommige mensen onzekerheid met zich meebrengt".
Het Waterlandziekenhuis benadrukt dat veel ook gewoon blijft zoals het is. "In Purmerend kan u met uw kind op het spreekuur komen bij de kinderarts. Alleen als het echt nodig is, wordt uw kind verwezen of overgeplaatst naar de SEH of de kinderafdeling in Hoorn".
Adviezen

Tot slot adviseert men het volgende te doen als een kind buiten kantoortijden ziek is: bel bij levensbedreigende situaties 112. Als het niet levensbedreigend is maar u niet kunt wachten op spreekuur eigen huisarts? Bel de huisarts op spoedpost in het Waterlandziekenhuis, tel. 0299 31 32 33. En in het geval de huisarts u doorverwijst naar spoedeisende hulp, dan kan het zijn dat u naar spoedeisende hulp in Hoorn of ander ziekenhuis wordt verwezen.
Verloskunde

Voor de zomervakantie voerde de SP nog actie tegen de sluiting van de verloskunde in de stad. Ook hier kwam een petitie uit die door meer dan 1.000 mensen werd getekend. Het ziekenhuisbestuur besloot hier toen verder niks mee te doen en de afdeling gewoon te sluiten. Dit is ook al met de kinderhulp het geval.

Meer berichten