Als het aan De Zorgcirkel ligt zijnouderen niet alleen met de kerst - December uitgelezen maand om aan ander

  Nieuws
Niets gewonnen in de loterij maar wel een heerlijke dag samen gehad, vol ontmoetingen en genoten van muziek en verhalen. Heel bijzonder dat zoveel mensen deze kerstmarkt in Molentocht in Purmer-Zuid elk jaar vrijwillig organiseren. (Foto: Han Giskes)
Niets gewonnen in de loterij maar wel een heerlijke dag samen gehad, vol ontmoetingen en genoten van muziek en verhalen. Heel bijzonder dat zoveel mensen deze kerstmarkt in Molentocht in Purmer-Zuid elk jaar vrijwillig organiseren. (Foto: Han Giskes) (rodi.nl)

REGIO - Hanna van der Linden zit midden in de voorbereiding van de jaarlijkse kerstactiviteiten. Er ligt een kerstboom klaar om ‘te plukken’. "Samen met de ouderen die hier wonen en in de omgeving knippen we allemaal kleine takjes van de boom. Die gebruiken we dan weer om kerststukjes te maken." Hanna is Hoofd activiteitenbegeleiding en coördinator van de vrijwilligers bij De Zorgcirkel.
"December is altijd een bijzonder maand, we hebben elkaar hard nodig", legt ze uit. "Achter alle activiteiten die we organiseren zit de gedachte van ontmoeting en verbinding. Delen in elkaars leven."
Het is de maand van extra tijd en aandacht. Uit cijfers van het Ouderenfonds blijkt dat in Nederland 200.000 ouderen alleen zijn met de feestdagen en een kwart hiervan voelt zich eenzaam.

Aan anderen denken

Traditioneel zijn we in december vaker samen met familie en vrienden dan in de andere maanden. Het is de uitgelezen maand om aan anderen te denken. Zeker wanneer één van je (groot)ouders of buren voor het eerst alleen is dit jaar, is de kans groot dat hij een gebaar van jouw kant extra waardeert. Mens onder de mensen zijn, maakt een groot verschil.

In Noord-Holland doen veel ouderen mee aan de activiteiten van De Zorgcirkel. Kerstmarkten, kerstloterijen, versiering maken, kerststukjes maken, zingen en de traditionele kerstmaaltijden. Kinderen van basisscholen uit de buurt komen kerstliedjes zingen en ontmoeten ouderen die weinig bezoek krijgen.

Bijzonder moment

Een bijzonder moment is de jaarlijkse lunch met mensen met dementie, hun mantelzorgers en familie. "Ook voor ons, de medewerkers. Voor iedereen. De mantelzorgers ontmoeten anderen en delen hun ervaringen met elkaar. Ook wij ontmoeten de families in deze informele setting", vertelt ze.

"Sinterklaas vieren, Kerst en Oud- en Nieuwjaar. Alle 26 locaties van De Zorgcirkel worden versierd, ook de gezamenlijke huiskamers van de bewoners. Dit doen we altijd met elkaar: bewoners, de vrijwilligers en collega’s."

Kaartjesactie

Natuurlijk snapt ze ook dat niet iedereen naar de zorgcentra kan komen of eventjes langs kan bij een ouder iemand in de straat. Daarom is zij fan van de kaartjesactie van het ouderenfonds. "Ik krijg el jaar een enorme envelop met tientallen kaartjes van het ouderenfonds", zegt Hanna enthousiast. "het is een feestje om deze uit te delen. De blik op een gezicht van iemand die weinig bezoek krijgt is goud waard. Net als het kaartje."
De Zorgcirkel raadt van harte de landelijke actie aan: https://bit.ly/2Rz8qy4

Zinnen verzetten

"Misschien helpt het om te weten hoe belangrijk het is om even de zinnen te verzetten. Aan andere dingen denken en iets anders voelen dan de andere dagen. De oudere generatie voelt zich vaak bezwaard om aandacht te vragen. Wij begrijpen goed dat de stap van eenzaam thuis naar een van de vele kerstactiviteiten groot is. Daarom is het zo waardevol als een buurvrouw of nichtje het initiatief neemt om iets te ondernemen. Dit kan iemand nét het zetje geven om er toch even uit te gaan en anderen te ontmoeten’, aldus Hanna tot slot.

Meer berichten