"Stop met zielig doen tegen ouderen" - Weldoener Maria Deen (80) biedt mensen een luisterend oor
  Nieuws

Maria Deen achter de computer in haar werkkamer. "Ik zit soms tot half twaalf 's avonds te werken om alles te regelen". (Foto: Rodi Media/John Bontje)
Maria Deen achter de computer in haar werkkamer. "Ik zit soms tot half twaalf 's avonds te werken om alles te regelen". (Foto: Rodi Media/John Bontje) (rodi.nl)

door John Bontje
PURMEREND – Noem de naam Maria Deen en negen van de tien weet over wie je het hebt. Maria, enkele weken geleden 80 jaar geworden en op deze feestelijke dag door 150 mensen en accordeonist André Vrolijk in het zonnetje gezet, staat bekend als weldoener. Ze is altijd in touw om een lans te breken voor eenzame- en hulpbehoevende mensen en vanuit die achtergrond opent ze deuren die voor anderen potdicht blijven. En, misschien nog belangrijker, Deen biedt een luisterend oor.
Deen is de drijvende kracht achter en voorzitter van Stichting Mee Doen Purmerend! Deze heeft als doel om mensen weer bij de samenleving te betrekken. Mensen met een beperking, mensen met een kleine beurs, senioren, mantelzorgers, mensen die niet meer meedoen met de samenleving, eenzame mensen, thuis zitten en het leven niet meer leuk vinden. Zich geen raad meer weten hoe zij de dag door moeten komen of op bezoek wachten die ze niet krijgen.

Kleiner kringetje

"Veel mensen voelen zich verlaten, eenzaam, overbodig ook. Ze zijn ook niet in staat om iemand aan te spreken omdat het kringetje om hen heen zo klein is geworden. Dat mogen we niet laten gebeuren. Deze mensen hebben altijd zo hard gewerkt, zij moeten erbij horen", aldus Maria Deen.
Sinds de oprichting van de stichting, in september vorig jaar, heeft Maria een bestand van 450 namen opgebouwd, van mensen met wie ze maandelijks contact onderhoudt. Dat kan zijn een telefoontje, een mailtje of een gesprekje. "Ik ben vast twee keer in de week aanwezig in Zorgcirkel Molentocht en daar ben ik aanspreekbaar. Want iedereen moet weten dat ik de mensen niet meer los laat. De mensen moeten vertrouwen in mij kunnen hebben en die garantie geef ik", klinkt het vastberaden.
Stop zielig doen

De gemeente, vervoersbedrijf Munckhof, De Zorgcirkel, Nationale Ouderenbond en Petra Ruys van MS De Jordaan en van het pas geopende restaurant GoodHangout in Amsterdam. Ze willen allemaal samenwerken met Maria Deen. Niet vreemd, want Maria is van het prototype doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Aan megalomane plannen en interessant doen op niks af heeft ze een broertje dood. "Realistisch handelen en stoppen met zielig doen tegen oude mensen. Dat zijn ze namelijk niet en dan moet je ook niet zo behandelen", luidt de succesvolle aanpak van Deen.
Zakkenvullers

Ze heeft een gruwelijke hekel aan organisaties die allerlei symposia organiseren, maar als het puntje bij paaltje komt niks meer van zich laten horen. "Ik heb voorbeelden genoeg. Nog niet zo lang geleden werd een symposium over eenzaamheid gehouden. Staan daar sprekers te vertellen over plannen en ideeën en vervolgens hoor je er niks meer van. Wat ik dan denk is dat die organisaties subsidie krijgen voor het organiseren en verder denken: bekijk het maar. Zakkenvullers zijn het."
Maria Deen wil bewijzen dat haar manier van hulp bieden het beste werkt. "Ik ben altijd toegankelijk, blijf menselijk en probeer mensen die in de put zitten zo snel mogelijk eruit te praten. Laatst nog kwam een dame naar me toe. Huilend liet ze me weten dat ze met de kerst alleen zat. Ik zei: dat zit je niet, kom maar naar Molentocht, daar drink je gezellig een kopje koffie mee, André Rieu komt ook. Ik bedoel dat er dan een dvd van een concert van André Rieu wordt opgezet", lacht Deen.
60 mensen eten

Anderhalve week geleden begeleidde ze 60 mensen naar restaurant GoodHangout. "Dat was een spontaan aanbod van Petra Ruys, die naast het restaurant eigenaresse is van MS De Jordaan. Die is altijd bereid om de helpende hand te bieden. Ook als ze een plekjes vrij heeft op de boot, belt ze mij op en dan kan ik met een eenzame oudere mee op een rondvaart. Trouwens, Petra is ook degene die André Vrolijk op mijn verjaardag heeft laten optreden."
Stichting Mee Doen Purmerend! is op zoek naar vrijwilligers, vrienden en sponsors. Voor € 5,- in de maand ben je vriend van de stichting. Voor meer informatie kijk op www.stichting-mee-doen-purmerend.nl

Meer berichten