Jaloersmakend optimistisch

  Nieuws

Vaak, te vaak heb ik de neiging te somberen. Kritisch, cynisch, chargerend. Eigenschappen die ik slecht kan onderdrukken en die ik me extra bewust word wanneer ik burgemeester Bijl zie en hoor spreken. Onlangs zag ik hem in een soort eindejaarsinterview op RTV Purmerend en kort erna las ik zijn nieuwjaarstoespraak.
Wat is die burgemeester toch een positief gestemd mens. Zijn opgewektheid, zijn positieve kijk op het leven, zijn ongebreidelde inzet, het zijn van die eigenschappen die mij in zekere zin jaloers doen zijn. Had ik maar een klein deel van dat positivisme in me. Voeg daar nog eens aan toe zijn oprechte verontwaardiging die hem deed besluiten de VVD de rug toe te keren en je hebt een bestuurder waar je op kunt bouwen en op kunt vertrouwen.
Daar kunnen anderen, mezelf incluis, een voorbeeld aan nemen. Waar lokale politici, kritische journalisten, ongeduldige bevolkingsgroepen en enkele verdwaalde columnisten goed in zijn, is de minder goede kanten belichten. Burgemeester Bijl doet precies het tegenovergestelde. Neem nu de wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Gemeenteraadsleden roepen ach en wee, inwoners brullen het van de daken: de wachtlijsten zijn onbehoorlijk lang en moeten snel kleiner worden.
Wat zegt burgemeester Bijl? “Dat de wachtlijsten zo lang zijn is natuurlijk vervelend, maar het zegt iets over onze stad. Mensen willen hier graag wonen! Kijk bijvoorbeeld naar het noorden van de provincie. Daar zijn niet of nauwelijks wachtlijsten. Purmerend is een geliefde plek om te wonen, te werken en te leven.” Een verbluffend staaltje optimisme.
Nog een voorbeeld? De fusie tussen Beemster en Purmerend wordt vooral door menig Beemsterling met argusogen tegemoet gezien. Angst voor verlies van het bekende, vrees voor het verdwijnen van de eigen identiteit. Begrijpelijk. Wat zet Bijl hier tegenover? “Ik begrijp die ongerustheid. Maar, we werken al jaren op ambtelijk niveau goed samen. We kennen inmiddels de typisch Beemsterse wensen, gewoonten en gebruiken. Natuurlijk zal Purmerend de Beemster niet volbouwen en ja, er zijn financiële problemen, maar die lossen we op. We beschikken over voldoende kennis en kunde om met de problemen om te gaan.”
Heerlijk, zo’n positieve inslag. Het is te wensen dat we ons allemaal laten inspireren door burgemeester Bijl. Ik zal het in ieder geval proberen. Maar garantie geef ik niet.
Z. Lijner

Meer berichten