Don Bijl geen VVD-lid meer - Burgemeester kan zich niet meer vinden in de koers

  Nieuws
Burgemeester Don Bijl gaat zich de komende weken beraden.
Burgemeester Don Bijl gaat zich de komende weken beraden. (rodi.nl)

PURMEREND - De VVD moet zich zo langzamerhand toch achter de oren gaan krabben, zul je denken. De nieuwste klap die de liberalen hebben opgelopen, dateert van vrijdagmiddag en heeft Purmerend als afzender. Burgemeester Don Bijl heeft de partij in een brief laten weten geen lid meer te willen zijn.


De opmerkelijke stap heeft direct te maken met het feit dat de partij volgens Bijl geen antwoord meer heeft op de onvrede in de samenleving. Hij zegt zich niet meer te kunnen vinden in de koers van de VVD-leiding. "Een visie op de samenleving ontbreekt bijna geheel", zo laat hij via RTV Purmerend weten.

Pragmatisch


"De VVD is verworden van een partij met oog voor de zwakkeren in de samenleving tot een pleitbezorger van pragmatisme, marktwerking en individualisering", gaat de burgemeester verder in op zijn terugtreden als lid.
Last but not least is Bijl op z'n zachtst gezegd ontevreden over het functioneren en de plannen van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hem wordt verweten plannen te maken cq voor te stellen die volledig in strijd zijn met de grondwet.

Halve eeuw lid


Don Bijl is op een haar na een halve eeuw lid geweest van de VVD. Moeilijk om zijn lidmaatschap op te zeggen vond hij het zeker. "Maar als je je niet meer persoonlijk kan identificeren met een partij, is het klaar. En als ik zie dat traditionele overheidsdiensten worden overgelaten aan de markt, grote bedrijven geen strobreed in de weg wordt gelegd en ongehinderd kunnen groeien, er onduidelijkheid blijft over onze positie in Europa zonder met een beter alternatief te komen en een politieorganisatie, nota bene met een VVD'er als minister, wegdrijft van haar kracht, namelijk zorgen voor verbinding met de samenleving, ja dan houdt het voor mij op."
De burgemeester gaat zich de komende weken beraden over de overstap naar een andere partij.
Niet alleen Don Bijl heeft zijn lidmaatschap van de VVD ingetrokken. Eerder bewandelde zijn collega Marco Out van Assen dezelfde weg.

Meer berichten