Licht gaat ook hier op groen voor gift in de bijstand

Politiek
Zij steunden de motie. Op de achterste rij van links naar Barbara Jonk (Beemster Polder Partij), Kathleen Visser (Leefbaar Purmerend), Bram Buskoop (Gemeentebelangen Purmerend), Cees van Urk (Ouderenpartij AOV Purmerend), Nicole Moinat (PVV), Theo de la Haye (Partij voor Socialer Purmerend), Rianne de Wit (VVD Beemster). Op de voorste rij, eveneens v.l.n.r.: Nadine Hut (D66), Annemiek Nuijens (CDA), Trees Lamers (GroenLinks), Natalie Saaf (PvdA), Melvin Smid (Stadspartij), Netty Rutz (PvdA/GroenLinks Beemster), Carla Brocken (GroenLinks).
Zij steunden de motie. Op de achterste rij van links naar Barbara Jonk (Beemster Polder Partij), Kathleen Visser (Leefbaar Purmerend), Bram Buskoop (Gemeentebelangen Purmerend), Cees van Urk (Ouderenpartij AOV Purmerend), Nicole Moinat (PVV), Theo de la Haye (Partij voor Socialer Purmerend), Rianne de Wit (VVD Beemster). Op de voorste rij, eveneens v.l.n.r.: Nadine Hut (D66), Annemiek Nuijens (CDA), Trees Lamers (GroenLinks), Natalie Saaf (PvdA), Melvin Smid (Stadspartij), Netty Rutz (PvdA/GroenLinks Beemster), Carla Brocken (GroenLinks). ((Foto: Piet Jonker))

PURMEREND/BEEMSTER - Een unicum in de lokale politiek is een feit! In zowel Beemster als Purmerend is de motie dat mensen in de bijstand een gift mogen ontvangen, unaniem aangenomen. En dat is een groot succes te noemen.

Motie in Purmerend en Beemster unaniem aangenomen

De gift kan bijvoorbeeld in de vorm van boodschappen, tot € 1.200,- per jaar. Ze worden dan niet gekort op de uitkering. In de gemeenteraad van Beemster is de motie aangenomen op 30 maart en in Purmerend gebeurde dit op 22 april. Netty Rutz van de fractie PvdA/GroenLinks in de Beemster nam hiervoor het initiatief en werkte hierin samen met Trees Lamers van de fractie GroenLinks in Purmerend.

“Landelijk is in de Tweede Kamer de motie van Jasper van Dijk en anderen aangenomen op 25 februari. Toen zag ik de mogelijkheid om de motie ook in Beemster en Purmerend te gaan gebruiken. We kunnen het leven van mensen in de bijstand iets gemakkelijker maken. Mensen in armoede hebben een moeilijk leven, daar mag meer begrip voor komen. Ook kunnen we zo de samenleving sterker maken, dat mensen elkaar mogen ondersteunen”, aldus Netty Rutz.

Nog voordat de fusie een feit is, zien we dat er in Beemster en Purmerend goed wordt samengewerkt op een belangrijk onderwerp. Trees Lamers: “Er bestaat een grote overeenstemming dat we iets kunnen doen aan armoede. Mensen die met armoede te maken hebben, schamen zich daar vaak voor. Ze willen net als anderen gewoon mee kunnen doen in de samenleving en dat lukt vaak niet door de armoede. Armoede geeft ook vaak stress en die stress is hoog.”

Alle partijen roepen op om meer om te kijken naar elkaar

Zowel in Beemster als in Purmerend is er voor diverse partijen in de raad veel samengewerkt in de raad. Zo is de motie ingediend in de Beemster door PvdA/GroenLinks en mede ingediend door de VVD en de Beemster Polder Partij.

Raad Purmerend

In Purmerend is de motie ingediend door GroenLinks en mede ingediend door PvdA, CDA, Gemeentebelangen Purmerend, D66, Stadspartij, Leefbaar Purmerend, PVV, Partij voor Socialer Purmerend, Hart voor Purmerend, Ouderenpartij AOV.

Al deze partijen roepen mensen en instanties op om meer om te kijken naar elkaar, iets te doen aan armoede waar dat kan en meer te ondersteunen waar dat mogelijk is. Een op de 13 kinderen in Nederland leeft in armoede, de SIRE campagne vraagt hier momenteel aandacht voor.

Motie in Tweede Kamer

Op 25 februari jongstleden diende Japser van Dijk (SP) een motie in de Tweede Kamer in. “Ik ben van mening dat mensen in de bijstand niet direct op hun uitkering gekort dienen te worden voor het ontvangen van giften zoals boodschappen. Daarnaast zie ik dat het beleid hieromtrent per gemeente verschilt, maar dat een meer eenduidig beleid wenselijk is. Ik verzoek de regering voor mensen in de bijstand een landelijke vrijstelling van giften te realiseren van € 1.200 per jaar”, aldus Van Dijk.

Aanleiding

Directe aanleiding was dat een vrouw in de gemeente Wijdemeren een terugvordering van € 7.000,- aan bijstandsuitkering kreeg omdat haar moeder boodschappen voor haar betaalde. De vrouw in kwestie krijgt sinds 2015 een bijstandsuitkering en zou vanwege haar hoge vaste lasten niet genoeg overhouden voor boodschappen. Na een melding ontdekte de gemeente dat de vrouw wekelijks een tas boodschappen van haar moeder kreeg en besloot de waarde daarvan met terugwerkende kracht te korten op de uitkering.

De kwestie deed veel stof opwaaien.

Afbeelding