Rijswijkers over toekomst Rijswijk

Algemeen
Fred komt graag voor een 'bakkie zwarte koffie' bij de HEMA. "Altijd gezellig babbelen met mensen hier."
Fred komt graag voor een 'bakkie zwarte koffie' bij de HEMA. "Altijd gezellig babbelen met mensen hier." (Foto: Frans Limbertie)

In een serie gesprekken met prominente Rijswijkers vragen we hen naar hun visie voor de toekomst van Rijswijk. Deze week Fred Roldanus, oer Rijswijker en vooral een betrokken inwoner die met argusogen kijkt naar alles wat hier gebeurt. “Een groene stad zegt men, maar wel eentje met na Rotterdam de slechtste luchtkwaliteit van Nederland.” 

-Rijswijk- We treffen de aimabele Rijswijker bij de koffiecorner van een van de weinig overgebleven warenhuizen in de Bogaard. Voorheen kwam hij er nog weleens voor een ontbijtje, maar dat is alweer een tijdje terug. Tegenwoordig gaat hij liever naar de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. “Een gigantisch mooi winkelcentrum. Ik was er afgelopen week. Daar kunnen wij niet tegenop. Nog even en er staan meer woningen dan winkels in de Bogaard. Jammer hoor. Ik gun Rijswijk ook zo’n mooi winkelcentrum”, roept hij, onderwijl een eerste slok van zijn koffie nemend. Fred loopt nog een beetje moeilijk vanwege een smakkerd met z’n fiets, vorige week bij de Beatrixlaan in Delft. “Ik ging in één keer onderuit,” legt hij uit. “En ik had al last van mijn benen. Gelukkig valt de schade mee en heb ik mazzel gehad.”  

Begin jaren zestig kwam Fred met z’n ouders en broer naar Rijswijk. Zelf woonde hij jarenlang aan de Van Dijcklaan. “Met veel plezier gewoond daar. Maar op een gegeven moment was het over. Er waren te veel opstootjes dus ik besloot wat anders te gaan zoeken.” Hij belandde in een appartement bij de Presidentenbuurt, en woont er nu nog steeds. Na een lang dienstverband bij de Octrooiraad verloor Fred uiteindelijk zijn baan. Dat hakte er goed in. Daarvoor maakte de geboren Hagenees mooie reizen en liep hij veel hard. “Ik heb zelfs een paar halve marathons gelopen. Tijdens een vakantie in Zweden ging ik tijdens een wedstrijd onderuit en werd ik wakker in het ziekenhuis. De angst zat er daarna wel echt goed in. Toen ik werkloos werd kreeg ik daar minder energie voor en kon ik ook mijn mooie buitenlandse tripjes niet meer betalen.” Tegenwoordig staat Fred op de loonlijst bij Werkse in Delft. “Hartstikke leuk werk”, geeft hij tevreden aan. “Prima daar.”

De politiek in Rijswijk volgt Fred op de voet. Voor de coronacrisis was hij als publiek vaak aanwezig bij raadsvergaderingen en maakte hij filmpjes met een ‘politieke inslag’. “Dat moet ik snel weer gaan oppakken”, oppert hij. Zelf versleet Fred al veel politieke partijen. “Ooit stond ik op de lijst bij de VVD, maar dat was niet zo hoog hoor”, zegt hij met een kwinkslag. Ook proefde hij de sfeer bij Beter voor Rijswijk en Onafhankelijk Rijswijk, om uiteindelijk bij de PvdA te belanden. “Volgens mij past deze partij het beste bij mij. Ze hebben toch een ‘groot sociaal hart’ en zetten zich in voor mensen die het moeilijk hebben. Andere partijen ook, maar bij deze partij vind ik dat toch het meeste terug.”

De luchtverontreiniging in Rijswijk is een zorgenkindje voor Fred. “Dit komt natuurlijk doordat er veel gemotoriseerd verkeer via de drukke toegangswegen Haagweg en Beatrixlaan de A4 opgaan. Of een tunnel op de Beatrixlaan daar nou voor de oplossing gaat zorgen betwijfel ik. Ik mis ‘echte goede ideeën’.”    

Tenslotte pleit Fred als frequent fietser ervoor om alle fietspaden zo snel mogelijk definitief te asfalteren. “De Generaal Spoorlaan is heel netjes geworden met veel groen.” Het stuk op de Huis te Landelaan richting Spoorwijk zouden ze van hem nu ook eens ‘snel onder handen’ moeten nemen. “Niet fijn fietsen daar,” aldus Fred. “Wat heet, je valt er bijna vanaf.” Woont deze Rijswijker over tien jaar nog hier? ”Tuurlijk wel. Ik zeur genoeg, maar dit is toch mijn stad”, zegt hij met volle overtuiging. “Ik kan niet zonder Rijswijk.”

Frans Limbertie

“We zijn er nog niet, maar gaan de goede richting uit”

Frans Limbertie

“We zijn er nog niet, maar gaan de goede richting uit”

Frans Limbertie

“We zijn er nog niet, maar gaan de goede richting uit”

Frans Limbertie

“We zijn er nog niet, maar gaan de goede richting uit”

Frans Limbertie

“We zijn er nog niet, maar gaan de goede richting uit”