Eerlijk Wereldwinkel Rijswijk stopt

Algemeen
Eerlijk Wereldwinkel Rijswijk in de Kerkstraat
Eerlijk Wereldwinkel Rijswijk in de Kerkstraat (Foto: Petra Lemans-Bakker)

De wereldwinkel heet sinds twee jaar Eerlijk Wereldwinkel. Hiermee wordt de oorspronkelijke missie benadrukt: ‘Eerlijke handel uit Derde Wereldlanden bevorderen’. Ondanks de nieuwe naam, alle vrijwilligers en het goede doel gaat het doek vallen voor de vestiging in Oud Rijswijk. 

Petra Lemans-Bakker

Rijswijk - Veel Rijswijkers kennen het pand in de Kerkstraat 1b, dat er al zeventien jaar zit en binnenkort gaat sluiten. Op zaterdag 21 augustus is de laatste verkoopdag. De hoofdvestiging in Wateringen, die de initiatiefnemer is van de Rijswijkse versie, blijft wel open. Daar is het ooit begonnen op de wekelijkse markt vanuit een sociaal en idealistisch streven; ‘De wereld een beetje beter maken, meer respect voor mens en milieu, minder kinderarbeid’.

Diverse producten  

Het verkopen van producten uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika is in Nederland vanuit de wereldwinkels ongeveer vijftig jaar geleden begonnen met de verkoop van rietsuiker en koffie. Op een gegeven moment kwam daar kunstnijverheid bij. Tegenwoordig kun je allerlei producten kopen van een Boeddhabeeld tot een bijzonder sieraad, chocolade, leuke kerstkaarten, kinderspeelgoed en keramiek.

Fair Trade  

Sinds de opening in april 2004 heeft de Rijswijkse vestiging op vrijwilligers gedraaid. Zij zijn dan ook erg teleurgesteld over de beslissing om te sluiten. Uit de samenwerking tussen de vrijwilligers zijn mooie vriendschappen en zelfs een huwelijk ontstaan. Toon Kleyberg, sinds 2014 voorzitter van de stichting, licht toe: “Helaas hebben we deze enigszins zakelijke beslissing moeten nemen, onder meer omdat de omzet al geruime tijd terugliep. Dit komt mede door verzadiging van de markt. Sinds enkele jaren kun je bijna overal Fair Trade producten kopen of online bestellen. Toen we begonnen was dat natuurlijk anders. Dat hebben we ook juist door de Wereldwinkels bereikt, dit soort producten onder de aandacht brengen van de consument en dat is door de grotere retailers opgepakt. Wel gunstig voor de producenten, maar mensen hoeven nu niet meer naar ons toe te komen. Mensen zijn ook meer gaan reizen en nemen zelf uit verre landen bijzondere artikelen mee, ook dat speelt mee.” 

Vrijwilligers belangrijk 

“We werken zonder winstoogmerk en zijn afhankelijk van vrijwilligers. Het is moeilijker geworden om voldoende mensen in te roosteren. Je kunt niet in je eentje in de winkel staan, dat is niet veilig. Ook zijn er mensen nodig die de inkoop doen, etaleren en de administratie, er komt meer voor kijken dan de verkoop. Kortom deze spijtige beslissing is de enige juiste op dit moment”. Toon Kleyberg sluit af: “het bestuur is dankbaar voor alle inzet al die jaren van de vele vrijwilligers en ook voor de klanten die mooie artikelen bij ons kochten. We sluiten binnenkort met een gezamenlijke lunch op een mooie locatie met de vrijwilligers deze bijzondere periode.”

“Spijtige beslissing is de enige juiste op dit moment”