Zuid-Hollands Landschap werkt aan plan voor Buitenplaats De Voorde

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Frank Jansen)

Het Zuid-Hollands Landschap gaat de komende maanden onderzoeken of zij Buitenplaats De Voorde, gelegen in de Rijswijkse Landgoederenzone, over kan nemen van de gemeente Rijswijk. Daarvoor ondertekenden beide partijen verleden week een intentieovereenkomst. De natuurorganisatie werkt in 2022 een plan uit om van deze vervallen plek weer een groene parel te maken.

Buitenplaats De Voorde staat sinds 2012 te koop en de toekomst van het landhuis is al lange tijd ongewis. De overeenkomst is tot stand gekomen dankzij een initiatief van betrokken buurtbewoners. ‘Het is geweldig dat de bewoners van Rijswijk aan ons dachten toen er nieuwe plannen voor De Voorde moesten komen. Het beschermen, beheren en ontwikkelen van natuur en erfgoed, zit in ons DNA. De Voorde past naadloos bij onze doelstellingen”, aldus Michiel Houtzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap. De stichting onderzoekt ook de mogelijkheid om het landhuis De Voorde in de toekomst in gebruik te nemen als kantoor en als verzamelplaats voor ‘groene’ organisaties in de regio. Het landhuis dat in slechte staat verkeert, zal dan wel gerestaureerd moeten worden. Ook hiervoor maakt de stichting plannen.

Het Zuid-Hollands Landschap ziet mogelijkheden om de natuur op de buitenplaats te versterken en te beschermen. En dat is hard nodig in stedelijk gebied, waar natuur altijd onder druk staat. ‘Men onderschat het belang van natuur in de directe omgeving van de stad. Om trekroutes en leefgebieden van dieren te versterken. Maar ook voor de mens. Een inwoner van Zuid-Holland heeft slechts 53 vierkante meter natuur ter beschikking, terwijl dat in onze buurprovincies al snel het dubbele is”, aldus Houtzagers.

Toegankelijk voor publiek

Wethouder van de Laar is blij met de overeenkomst. ‘Met het Zuid-Hollands Landschap hebben we een partij gevonden die bereid is om het groen en de monumenten op de buitenplaats te herstellen. Omdat het Zuid-Hollands Landschap het terrein toegankelijk houdt voor publiek, blijft de Voorde een plaats voor alle Rijswijkers. Dit is een belangrijke wens vanuit de gemeenteraad en een belangrijke doelstelling voor het Zuid-Hollands Landschap.’

De verwachting is dat het Zuid-Hollands Landschap in de zomer van 2022 met een voorstel komt voor de ontwikkeling en restauratie van de buitenplaats. Als de gemeente de plannen positief beoordeeld, worden er eind 2022 nadere afspraken over de overdracht van de buitenplaats gemaakt.