Wekelijks informatiespreekuur voor Oekraïense vluchtelingen in Rijswijk

Algemeen
Oekraïense vluchtelingen in de eetzaal van het Best Western Hotel tijdens het informatiespreekuur. Vanwege hun privacy is deze foto vervaagd.
Oekraïense vluchtelingen in de eetzaal van het Best Western Hotel tijdens het informatiespreekuur. Vanwege hun privacy is deze foto vervaagd. (Foto: DvE)

Tijdens het wekelijks informatiespreekuur informeert de gemeente Rijswijk met vrijwillige tolken de hier opgevangen Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk. Veel vluchtelingen beraden zich intussen steeds meer op een toekomst in Nederland.

Door Debbie van Eijk

Het is donderdagmiddag. In de hal van het Best Western Hotel lopen wat mensen rond met hun mobiele telefoon. Het wekelijkse informatiespreekuur voor Oekraïense vluchtelingen vindt plaats in de eetzaal.

Daar is het opvallend rustig, ondanks de aanwezigheid van ongeveer zestig vluchtelingen. Dit zijn vooral vrouwen en 60+-ers. In een kinderwagen wordt een dreumes die de slaap niet kan vatten, heen en weer gewiegd. In een hoekje spelen wat peuters, bij een muur waar grote vellen papier hangen. Op de vellen staan woorden in het Nederlands, gevolgd door de Oekraïense vertaling; basale woorden, zoals: ‘vier, goedemiddag, apotheek, supermarkt, man, vrouw, speeltuin’.

Drie maanden

Als het informatiespreekuur om 13.00 begint, wenden alle aanwezige mensen zich als één tot tolk Anna. Anna is tevens coördinator van alle tolken in Rijswijk. Dit zijn stuk voor stuk vrijwilligers. “Je hoeft niet te verhuizen. Het hotel is voor drie maanden gereserveerd”, vertelt een medewerker van het spreekuur aan de zaal. Tolk Anna vertaalt het. “Als je toch vertrekt, schrijf je dan uit.” Het gebeurt regelmatig dat enkele vluchtelingen het hotel verlaten, omdat ze het er niet prettig vinden. 

In Oekraïne waren deze mensen onder meer technisch ingenieur, farmaceut, bankmanager, kok of bloemist

Aan de service van het hotel ligt dat niet. Bij de keuken staat een vriendelijk personeelslid dat meteen toeschiet als de koffieautomaat vastloopt. De broodjes ragout, die op vrijwel ieder bord vanuit de keuken mee worden genomen naar de eetzaal - het is lunchtijd -, zien er goed uit. Ook doet het hotel haar best om het kinderen naar hun zin te maken. In een kamer naast de eetzaal, waar ook dozen vol ingezamelde kleding gratis ter beschikking staan, is er een ‘bioscoop’ (een diascherm met klapstoeltjes in rijen ervoor) en een Playstation. 


Voor de Oekraïense kinderen is er speelgoed en worden er activiteiten georganiseerd  - Groot Rijswijk

Naar school

Deze middag zitten de kinderen op school. De jongere kinderen gaan naar basisschool de Piramide; de tieners naar het Johan de Witt College in Den Haag. Ook bij Kindcentrum Snijders worden er Oekraïense kinderen in het primair onderwijs opgevangen. Voor de allerjongsten, onder de vier jaar, organiseren kinderopvang Morgen en Haaglanden Beweegt dagelijks twee uur activiteiten.

Ondanks alle aangeboden hulp, merkt een medewerker van het informatiespreekuur dat het ongemak bij de mensen toeneemt. Dat blijkt uit de vragen die ze stellen: “In het begin werden er heel basale vragen gesteld”, vertelt de medewerker. “’Hoe werkt het OV? Krijgen we leefgeld?’ En vorige week hoorden we vragen als: ‘Mijn bed ligt niet goed’.”

In Oekraïne waren deze mensen onder meer technisch ingenieur, farmaceut, bankmanager, kok of bloemist.

Een groot deel van de Oekraïners wil werken. Simon van het Werkgeversservicepunt (WSP) merkt de laatste tijd dat omgekeerd steeds meer werkgevers contact zoeken met de gemeente, om werk te bieden aan de Oekraïners. “Er worden vooral werknemers gezocht in de productie, voor bouwtechnische banen, in de logistiek, schoonmaak en housekeeping.” In Oekraïne waren deze mensen onder meer technisch ingenieur, farmaceut, bankmanager, kok of bloemist.


Vellen papier aan de muur met Nederlandse woorden en de Oekraïense vertaling erachter, en kleurplaten van de kinderen. - Groot Rijswijk

Ik weet niet eens of mijn man nog leeft

De laatste weken wordt er ook meer geïnformeerd naar taallessen Nederlands voor volwassenen. “Het klopt niet dat mensen zo snel mogelijk terug willen naar Oekraïne”, vertelt de medewerker van het informatiespreekuur. “Sommige mensen willen blijven. Ze zeggen: ‘Wat heb ik nog in mijn thuisland te zoeken? Ik heb daar niets meer. Ik weet niet eens of mijn man nog leeft.’”

Cijfers en feiten

Momenteel verblijven er ongeveer 150 Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvang van Rijswijk, in kamers in het Best Western Hotel en Hotel Savarin. Kost en inwoning zijn hierbij inbegrepen. Daarnaast krijgen deze vluchtelingen 55 euro leefgeld per persoon per maand. De gemeente Rijswijk geeft dit als voorschot op de vergoeding door de Rijksoverheid. Iedere donderdag van 13.00 tot 14.00 organiseert de gemeente in het Best Western Hotel een informatiespreekuur om de Oekraïners te helpen met hun vragen. Sinds twee weken is hier van 14.00 tot 16.00 ook een spreekuur van het WSP (Werkgeversservicepunt) gestart, om een match te maken tussen bedrijven en Oekraïners die willen werken. Dat zijn er nu 55.

De kamer met het 'bioscoopje' en de dozen vol ingezamelde kleding voor de vluchtelingen.